Naša stranka
0

Amandmani za izjednačavanje "ostalih" sa konstitutivnim narodima

FENA
Naša stranka je podnijela inicijativu u Domu naroda Federacije BiH za izjednačavanje statusa "ostalih" sa statusom konstitutivnih naroda Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Naše stranke Dennis Gratz rekao je na današnjoj konferenciji za medije da oni zastupaju diskriminirane i manjine, uključujuči i seksualne.

"Ako ova inicijativa uspije, mi ćemo biti prva stranka koja je uspjela da ukine diskriminaciju i one ustavne odredbe koje su je ozakonile", dodaje Gratz.

Poslanik Naše stranke u Domu naroda Federacije BiH Predrag Kojović istakao je da se on ovom inicijativim bavi već tri mjeseca.

"Usvajanjem ovih amandmana na Ustav FBiH uklonila bi se jedna od dvije prepreke na putu Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, a koja se odnosi na presudu suda u Strazburu u predmetu "Sejdić-Finci". Ukoliko naša inicijativa ne dobije dovoljan broj glasova, bar će pokazati ko su ljudi kojima ne odgovara da svi građani ove zemlje budu ravnopravni na cijeloj njenoj teritoriji", kaže Kojović.

Kao najpovoljniju opciju za ovlaštenog predlagača ovih ustavnih amandmana u Našoj stranci vide potpredsjednika Federacije BiH Svetozara Pudarića s kojim blisko sarađuju na pripremi konačnog teksta prijedloga amandmana.