BiH
0

Gerhard Sontheim v.d. supervizora za Brčko Distrikt

FENA
Brčko
Brčko
Visoki predstavnik Valentin Inzko je dao upute da se Gerhard Sontheim imenuje kao supervizor za Brčko Distrikt u svojstvu vršioca dužnosti do momenta dok ambasador Roderick Moore ne preuzme dužnost na trajnoj osnovi, saopćeno je iz OHR-a.

Imenovanje Sontheima stupa na snagu po odlasku supervizora Raffija Gregorijana.

Sontheim se pridružio uredu OHR-a u Mostaru u julu 1998. godine, a potom je prešao u Brčko i obavljao dužnost zamjenika šefa Ureda za implementaciju Konačne arbitražne odluke za Brčko od maja 2000. godine do marta 2010. godine.

Bio je na poziciji vršioca dužnosti supervizora od 13. marta do 18. aprila 2001. godine te od 1. oktobra 2003. do 15. januara 2004. godine.

Prihvatajući preporuke supervizora Gregoriana u vezi s privremenim imenovanjem, visoki predstavnik je izrazio svoje povjerenje da će Sontheimu poznavanje situacije u Distriktu omogućiti da obavlja dužnosti supervizora te dalje provodi Konačnu arbitražnu odluku za Brčko.

Sontheim ima sve ovlasti koje sa sobom nosi pozicija supervizora i punu podršku visokog predstavnika te supervizora, kako odlazećeg tako i novog.

Visoki predstavnik očekuje od vlasti u Distriktu, kao i svih drugih organa vlasti u Bosni i Hercegovini, da u potpunosti sarađuju sa Sontheimom.

Visoki predstavnik također izražava svoje poštovanje i zahvalnost Raffiju Gregorianu na ustrajnom radu tokom mandata u Brčkom.

Gregorijan je dao efikasan doprinos mnogim različitim aspektima života u Distriktu, zalagao se za poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, a posebno kroz promociju vladavine prava, pružao je podršku aktivnostima na privođenju pravdi osoba optuženih za ratne zločine te imao odlučan pristup osiguravanju završetka i ispunjavanja Konačne arbitražne odluke Arbitražnog tribunala za Brčko.