David Cameron
0

"Genocid u Srebrenici postidio je Evropu"

FENA
David Cameron (Foto: Press Assoc.)
David Cameron (Foto: Press Assoc.)
Nikada ne smijemo zaboraviti čin genocida koji se desio u Srebrenici. To je zločin koji je postidio Evropu, izjavio je britanski premijer David Cameron u povodu 15. godišnjice genocida u Srebrenici.

U izjavi se kaže:

“Danas se obilježava 15. godišnjica masakra u Srebrenici, u kojem je ubijeno više od 8.000 bosanskih muškaraca i dječaka dok su spašavali svoje živote bježeći kroz šumu. Još i danas, ostaci mnogih žrtava nisu pronađeni i identifikovani, a njihove porodice još tragaju za okončanjem.

Svima onima koju su izgubili svoje najdraže, izražavam svoje duboko žaljenje na ovu godišnjicu.

Nikada ne smijemo zaboraviti čin genocida koji se desio u Srebrenici. To je zločin koji je postidio Evropu.

Žrtvama smo dužni izvući pouku iz Srebrenice: da se zlu mora suprotstaviti ako se želi zaštititi čovječanstvo.

Žrtvama smo dužni osigurati da se neumoljivo traga za onima koji su optuženi za ovaj strašni zločin sve dok se oni ne izvedu pred lice pravde.

Britanska vlada koju ja predvodim neće stati u svojim nastojanjima da se Ratko Mladić izvede pred Međunarodni krivični tribunal u Hagu, kao i drugi bjegunci poput Gorana Hadžića.

Istovremeno, moramo nastaviti graditi svjetliju budućnost za Bosnu i Hercegovinu i region. Pozdravljamo nedavno učinjene korake ka pomirenju poput koraka Parlamenta Srbije kojim se osuđuju zločini počinjeni u Srebrenici i izražava izvinjenje žrtvama.

Nova britanska vlada će posvetiti veliki interes regionu. Snažno ćemo se zalagati da pomognemo Bosni i Hercegovini i cijelom regionu Balkana da napreduje, te da se u datom trenutku pridruži Evropskoj uniji i NATO-u.

Ali dok gledamo u budućnost, obećavamo da nikada nećemo zaboraviti prošlost,i da ćemo učiniti sve što je u našoj moći da osiguramo da se takva strahota nikada ne ponovi”, kaže se u izjavi britanskog premijera Davida Camerona, saopćeno je iz Britanske ambasade u BiH.