{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Nužno je suočavanje sa posljedicama genocida u Srebrenici"

F
11.7.2010. u 14:54
0
0
"Nužno je suočavanje sa posljedicama genocida u Srebrenici"
0
"Nužno je suočavanje sa posljedicama genocida u Srebrenici"
Jelko Kacin
"Petnaesta godišnjica genocida u Srebrenici mora nas podsjetiti na najstrašniji trenutak u poslijeratnoj istoriji Evrope i na obavezu da zajednički radimo na izgradnji bolje budućnosti regiona i čitavog kontinenta", ističe potpredsjednik delegacije EP za jugoistočnu Evropu Jelko Kacin (ALDE/LDS), koji je prisustvovao obilježavanju 15. godišnjice genocida u Memorijalnom centru u Potočarima.
Dodao je: "Mi sami smo odgovorni za uspostavljanje tolerantne i pozitivne zajednice demokratija u kojoj se ovakav tragičan, nasilan gubitak ljudskih života više nikada neće moći ponoviti".

"Srebrenica je postala simbol stradanja nevinih tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji. Odnos prema ovoj humanitarnoj katastrofi i odbjeglom Ratku Mladiću je prerastao u evropski test za sve političke snage koje moraju da dokažu da su potpuno posvećene jasnom osuđivanju zločina i uspostavljanju novih, prijateljskih odnosa u regionu. Tek kada se i posljednji optuženi pred Tribunalom u Hagu nađu pred licem pravde i odgovaraju za sve optužbe, doći ćemo u situaciju da se zaista okrenemo budućnosti i izgradnji otvorenih, tolerantnih, integrisanih i multikulturnih društava na zapadnom Balkanu.

Moralno, političko i pravosudno suočavanje sa posljedicama genocida je nužno ne samo zbog žrtava i njihovih porodica već i zbog budućnosti narednih generacija kojima ne smijemo ostaviti ovaj teret za koji one nisu odgovorne", ističe Kacin.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: