Počela besjeda
72

Genjac uoči sjednice Predsjedništva SDA: Nećemo prihvatiti HDZ-ov prijedlog izbornog zakona

Piše: I. Č.
Foto: Harun Muminović/Klix.ba
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Sjednica Predsjedništva SDA počela je danas u Sarajevu, a kako su istakli predstavnici ove stranke, ključne tačke razgovora su prioriteti u radu Vijeća ministara BiH i radu Vlade FBiH, o čemu će prisutne izvijestiti Denis Zvizdić i Fadil Novalić. Osim toga, razgovarat će o aktuelnoj političkoj situaciji i svim kontroverzama koje je prate.

Predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac je potvrdio da će na sjednici biti razmatrana aktuelna politička situacija i sve kontroverze na političkoj sceni koje su prisutne, uključujući i rad parlamentarnih većina i odnose.

"Nakon toga ćemo analizirati 70-ak tribina koje smo mi planirali tokom mjeseca i održali tokom juna i jula", kazao je Genjac.

Izborni zakon

Halid Genjac se izjasnio glede izbornog zakona, kazavši da su danas u pisarnici Parlamentarne skupštine BiH dobili odluku Ustavnog suda te da su time ispunjeni uslovi da se na sutrašnjoj sjednici Doma naroda stavi na dnevni red prijedlog Kluba Hrvata u Domu naroda.

"O tome ćemo se sutra izjašnjavati. Teško je prognozirati kako će to proći. Ukoliko bude usvojen na Domu naroda, takav prijedlog ide na Predstavnički dom. Na Predstavničkom domu pitanje je da li će prihvatiti hitnu ili redovnu proceduru, da li će biti amandmana i da li će biti većina", kazao je Genjac.

HDZ-ov prijedlog će biti podržan na Domu naroda

Genjac je istakao da je pitanje pretpostavke i procjene hoće li HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona biti podržan, ali da on procjenjuje da će biti usvojen na Domu naroda.

"Ja procjenjujem da će zakon možda biti usvojen na Domu naroda, ali teško na Predstavničkom domu zbog poznatog raspoloženja političkih stranaka. Nakon što se vidi sudbina tog zakona, ukoliko ne bude usvojen, mi dostavljamo u parlamentarnu proceduru zakon koji je naša grupa eksperata sačinila", najavio je Genjac.

Istakao je da SDA neće podržati HDZ-ov prijedlog zato što je prema njihovoj ocjeni neprihvatljiv.