BiH
0

Genjac: SDA će nastaviti rad na konsolidaciji vlasti na svim nivoima

FENA
Halid Genjac
Halid Genjac
Glavni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) na današnjoj sjednici zadužio je Predsjedništvo stranke da sačini temeljitu analizu rezultata lokalnih izbora, i u općinama u kojima se ustanovi ozbiljan podbačaj u odnosu na izborne ciljeve bit će poduzete odgovarajuće mjere, izjavio je danas u Sarajevu predsjednik GOSDA Halid Genjac.

Dodao je da je GOSDA zadužio sve svoje novoizabrane načelnike općina da sačine plan i program ispunjavanja predizbornih obećanja, te je donio zaključak da se formira Savjet načelnika općina i zadužio Predsjedništvo stranke da provede potrebne procedure za uspostavljanje ovog tijela.

"Usvojen je zaključak da će SDA, s izbornim legitimitetom najjače političke stranke u BiH, nastaviti aktivnosti na konsolidaciji vlasti na svim nivoima, u interesu države i svih njenih građana, uspostavljanjem novih ili prekompozicijom postojećih parlamentarnih većina", rekao je Genjac.

Kao prioritete SDA naveo je popis stanovništva, povratak i registraciju povratnika, ustavne i druge reforme koje su potrebne za evroatlantski put BiH te borbu protiv kriminala i korupcije.

"Glavni odbor je zadužio ministre na svim nivoima vlasti da osiguraju izmjene zakona o zdravstvenoj zaštiti i drugih zakona koje su potrebne da se osigura puna ravnopravnost i ostvarivanje punih prava u Federaciji BiH onih raseljenih osoba koje se registriraju u RS-u", naglasio je Genjac.

Također, GOSDA insistira da budu imenovane nedostajuće sudije da bi bio kompletiran Ustavni sud FBiH i poziva sve nadležne u tom procesu da izvrše svoju ustavnu dužnost.

"Predsjedništvo SDA je zaduženo da u roku od 30 dana razmotri mogućnost i termin održavanja konvencije stranke u kontekstu prioriteta djelovanja SDA", kazao je Genjac.