BiH
42

Genjac: Opasnost uvođenja samo domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH je višestruka

Piše: S. H.
Foto: Arhiv (Klix.ba)
Foto: Arhiv (Klix.ba)
Ustavopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) razmatrala je danas prijedloge za izmjene i dopune Zakona o Ustavnom sudu BiH i Krivičnom zakonu, utvrdivši kako za izmjene postoji ustavni osnov, ali principi predloženih izmjena Zakona nisu podržani.

Ustavnopravna komisija se o predloženim izmjenama zakona izjašnjavala u pogledu postojanja ustavnog osnova i usaglašenosti s pravnim sistemom BiH te o prihvatanju principa na kojima su zakoni predloženi.

U pogledu ustavnog osnova, sa tri glasa "za" i dva "protiv" utvrđeno je da postoji ustavni osnov, dok u pogledu principa predloženih zakona nije bilo dovoljno glasova "za", zbog čega komisija nije prihvatila principe predloženih zakona. Prema Domu naroda ide negativan izvještaj o principima predloženih zakona, o čemu će se na sljedećoj sjednici, koja je na rasporedu 9. februara, izjašnjavati delegati u Domu naroda PSBiH.

"Dom naroda najvjerovatnije neće prihvatiti taj negativni izvještaj, zbog nepostojanja dovoljnog broja glasova iz entiteta RS, tako da će se prijedlozi zakona vjerovatno ponovo vratiti na Ustavnopravnu komisiju, gdje očekujemo ponovo isti slučaj, a kada se dva puta ponovi identičan rezultat obustavlja se procedura i zakoni postaju odbačeni", istakao je za Klix.ba Halid Genjac, predsjednik Ustavnopravne komisije Doma naroda BiH.

Genjac dodaje da nijedan ni drugi predloženi zakon nisu u skladu s pravnim sistemom BiH, kao ni s ustavnom pozicijom Ustavnog suda BiH, jer Ustav države određuje i sastav Ustavnog suda.

"Ukoliko oba doma Parlamentarne skupštine BiH donesu takav zakon koji će tretirati način izbora sudija u Ustavnom sudu BiH, onda možemo govoriti o uvođenju stranih sudija. Ovakav način, kakav je trenutno na snazi, je usklađen s funkcionisanjem svih institucija. Jer, ukoliko bismo sada pristali na izmjene Zakona o Ustavnom sudu BiH, treba biti svjestan entitetskog glasanja, zatim ustavnih sudova entiteta, pitanja vitalnih nacionalnih interesa. Ono što je jasno jeste da u ovom trenutku situacija nije zrela za tako drastične promjene", naglasio je Genjac.

Pretpostavlja se da bi veći problem od mijenjanja stranih sudija u Ustavnom sudu BiH bio način predloženog glasanja u Ustavnom sudu, odnosno donošenje odluka. Izmjenama zakona o Ustavnom sudu BiH stranke iz RS-a predložile su da za svaku odluku, da bi bila usvojena, treba jedan glas iz entiteta i jedan glas iz svakog konstitutivnog naroda.

"To znači, gledajući sastav institucija u RS-u, gdje u Narodnoj skupštini dominira jedan narod, kao i u Vladi tog entiteta, da šta god institucije tog entiteta donesu, Ustavni sud BiH to neće moći proglasiti neustavnim, jer je za takvo nešto potreban glas i iz entiteta RS, što je teško očekivati da će se dogoditi", zaključio je Genjac.