Optimistično
174

Genjac: Očekujemo da SDA ostane najznačajnija stranka, stabilizirali smo sve društvene segmente

D. Be.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA) Halid Genjac danas je predao potrebnu dokumentaciju za prijavu učešća te stranke na Općim izborima 7. oktobra ove godine. Genjac je izrazio nadu da će SDA ostati najvažniji politički subjekt u BiH nakon oktobarskih izbora.

"Prijavili smo stranku za izbore za sve nivoe, odnosno sva parlamentarna tijela koja se biraju. Očekujemo da će SDA ostati najznačajnija politička stranka i po broju osvojenih mandata i po broju dobijenih glasova. To očekivanje temeljimo na rezultatima koje smo postigli", rekao je Genjac.

Istakao je da je SDA u aktuelnom mandatu osigurala pretpostavke u smislu značajnih sredstava za izgradnju autocesta, brzih cesta, projekata i dokumentacije što će, kako ističe, SDA realizirati kao pobjednička stranka na narednim izborima.

"Tokom mandata stabilizirani su svi društveni segmenti, penzijski fond, ekonomski pokazatelji su u porastu, BiH se pokrenula na putu ka EU i NATO integracijama", dodao je Genjac.

Komentarišući predstojeću Konvenciju SDA na kojoj će biti izabran kandidat stranke za člana Predsjedništva BiH, Genjac je kazao da ne očekuje dalje odustajanje kandidata.

"Ovo je proces koji sadrži značajan element demokratije i neobičan je za dosadašnju praksu. Pokrenuli smo proces da konsultiramo općinske organizacije u vezi s kandidatom za člana Predsjedništva BiH, općinske organizacije su se izjasnile, Kadrovska komisija je iznijela mišljenje, a Predsjedništvo SDA je prihvatilo prijedlog Kadrovske komisije i opredijelilo se da Konvencija da konačnu riječ. Konvencija je najznačajniji organ stranke nakon Kongresa, jer se radi o velikom broju istaknutog i odgovornog kadra SDA", kazao je generalni sekretar SDA.

Genjac je kazao da je do Denisa Zvizdića da li će prihvatiti ono što je odlučilo rukovodstvo stranke.

"Na njemu je da li će nastaviti učestvovati u igri koja podrazumijeva tajno izjašnjavanje svih članova Konvencije. Kandidat SDA će biti onaj kandidat koji na kraju, nakon jednog ili dva kruga, dobije natpolovičnu većinu prisutnih članova od 262 člana Konvencije".