BiH
3

Genjac: Izetbegović je uradio sve što je trebao, mogao i morao uraditi

Piše: Dž. Č.
Halid Genjac
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Prije današnje 6. redovne sjednice Glavnog odbora SDA, Halid Genjac, generalni sekretar ove stranke, izjavio je da je član Predsjedništva BiH i lider SDA uradio sve što je trebao, mogao i morao uraditi kada je u pitanju revizija presude po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid.

Na sjednici će se se, pored odnosa Međunarodnog suda pravde u Hagu prema apelaciji za reviziju presude, razgovarati i o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, daljim reformama na evropskom putu i reformama Izbornog zakona u BiH.

"Mislim da treba prestati sa kalkulantskim odnosom po pitanju zahtjeva za reviziju. To je zamršeno pravno pitanje. U odgovoru predstavnika Međunarodnog suda uočljivo je ignorisanje i navođenje pravne argumentacije, ignorisanje vlastitog statuta, pravila i prakse. Član Predsjedništva Bakir Izetbegović je učinio sve što je morao učiniti iz obaveze prema žrtvama genocida", istaknuo je Genjac.

Na pitanje da li je moguće da Izetbegović nije znao za pismo suda iz maja 2016. u kojem je jasno rečeno da Softić nema legitimitet, Genjac je rekao kako to pitanje "nije crno-bijelo".

"Ni taj dopis nije crno-bijela slika. Kao što vidite u dopisu, predstavnik, registrar, a i predsjednik Međunarodnog suda ne pozivaju se na statut i na pravila, te se ne navode na pravnu osnovu odbijanja zahtjeva. Gospodin Izetbegović je učinio sve što je mogao, morao i trebao učiniti", zaključio je Genjac u svom obraćanju medijima nakon sjednice Glavnog odbora SDA.