Nastavak saradnje
8

Generalpukovnik Senad Mašović u posjeti Oružanim snagama Republike Turske

Klix.ba
Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović u periodu od 4. do 7. februara boravi u službenoj posjeti Oružanim snagama Republike Turske. Njega je uz najviše vojne počasti dočekao načelnik Generalštaba Vojske Republike Turske general Jašar Guler.

Na sastanku sa visokom vojnom delegacijom Oružanih snaga Republike Turske razgovarano je o saradnji oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Turske, posebno u oblasti školovanja i obuke. Dogovoreno je besplatno školovanje za više pilota helikoptera, a razmatrane su i dodatne opcije kojim bi turska strana omogućila besplatno školovanje za dodatni broj pilota iz OS BiH.

Također posvećena je pažnja i temama koje se odnose na učešće u operacijama podrške miru, gdje OS BiH imaju značajnu participaciju kroz koju potvrđuju svoj doprinos stvaranju kolektivne sigurnosti u svijetu, a razmijenjena su i druga iskustva u oblasti sigurnosti. Naročito su bila korisna iskustva Oružanih snaga Turske u operacijama u oblasti borbe protiv terorizma.

Ovaj susret bio je prilika i za razmjenu aktuelnih informacija o stanju i težišnim aktivnostima oružanih snaga, kao i budućim zadacima i planovima.

Zajednički je zaključeno da će se u narednom periodu između ove dvije zemlje razvijati i unaprijediti saradnja.

Osim s načelnikom Generalštaba Vojske Republike Turske , generalpukovnik Senad Mašović sastao se i sa najvišim zvaničnicima Ministarstva odbrane Republike Turske. O bilateralnoj vojno-odbrambenoj saradnji i sigurnosnoj situaciji u regiji razgovarao je sa ministrom odbrane Republike Turske Hulusiem Akarom.

U sastavu delegacije Oružanih snaga BiH, pored načelnika ZŠ OS BiH generala Mašovića, su i brigadni general Tomo Kolenda, brigadir Edin Fako, brigadir Nebojša Bošnjak, major Asmir Sarajlić, te vojni ataše BiH u Turskoj brigadir Džemal Mašinović.

Tokom posjete, između ostalog, članovi delegacije su obišli firmu za namjensku industriju ”Turkish Aerospace Industries”, gdje su prezentirani moderni projekti za zračni prostor koje razvija ova kompanija.

U skladu sa Planom, delegacija OS BiH je posjetila i mauzolej ”Anitkabir”, gdje je na čelu sa generalom Mašovićem položila cvijeće i odala počast Kemalu Ataturku.