|

Generalpukovnik Senad Mašović u posjeti Oružanim snagama Republike Slovačke

Generalpukovnik Senad Mašović u posjeti Oružanim snagama Republike Slovačke
98
Klix.ba
5.4.2019. u 11:07
28
komentara
98

dijeljenja
1/7
2/7
3/7
4/7
5/7
6/7
7/7
Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović predvodi delegaciju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koja boravi u službenoj posjeti Oružanim snagama Republike Slovačke.
Uz najviše vojne počasti u Bratislavi, načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnika Senada Mašovića dočekao je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Republike Slovačke generalpukovnik Daniel Zmeko. Nakon svečanog dočeka, general Mašović se također sastao sa najvišim dužnosnicima Ministarstva odbrane Republike Slovačke.

Za delegaciju OS BiH upriličen sastanak i informativni brifing u Centru za obuku OS Slovačke u Leštu. Na radnom sastanku sa visokom vojnom delegacijom Oružanih snaga Republike Slovačke razgovarano je o saradnji oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Slovačke, posebno o razvoju i unapređenju te saradnje u narednom periodu. Naročita pažnja posvećena je temama koje se tiču različitih segmenata obuke i vježbi te ostalih vidova saradnje, kao i na učešću u operacijama podrške miru, gdje i oružane snage Bosne i Hercegovine i Slovačke imaju značajnu participaciju, kroz koju potvrđuju doprinos stvaranju kolektivne sigurnosti u svijetu.

Razmijenjene su i aktuelne informacije o stanju i težišnim aktivnostima oružanih snaga, kao i budućim zadacima i planovima.

General Mašović je ovom prilikom, između ostalog, izrazio zahvalnost za dosadašnju podršku Republike Slovačke, kao članice NATO-a, Bosni i Hercegovini na njenom putu ka evroatlantskim integracijama, kao i značajan doprinos slovačkog kontigenta koji učestvuje u misiji Althea EUFOR.

Delegacija OS BiH je prisustvovala i izvođenju vojne vježbe u kojoj su učestvovale različite jedinice OS Republike Slovačke, a koja je izvedena u Centru za obuku OS Republike Slovačke u Leštu. Tokom vježbe prezentovane su različite sposobnosti jedinica koje se pripremaju za učestvovanje u različitim operacijama podrške miru širom svijeta.

Zajednički zaključak sa navedenog susreta je da treba što prije poduzeti adekvatne korake na uspostavljanju značajnije bilateralne saradnje između OS Republike Slovačke i OS BiH.

U sastavu delegacije Oružanih snaga BiH, pored načelnika ZŠ OS BiH generalpukovnika Mašovića, bili su i brigadir Edin Fako, pukovnik Robert Beljan i pukovnik Jovo Pujić.
Prijavi grešku


Komentari (28)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...