{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Generalni štrajk u HNK: Ljekari primaju samo hitne slučajeve, pacijenti ih podržavaju

12.2.2018. u 12:23
8
14
Generalni štrajk u HNK: Ljekari primaju samo hitne slučajeve, pacijenti ih podržavaju
8
Generalni štrajk zdravstvenih radnika u Hercegovačko-neretvanskom kantonu počeo je jutros, a trajat će do početka pregovora o kolektivnom ugovoru. Štrajkači traže veća primanja, a pacijenti većinom podržavaju njihove zahtjeve.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kristina Bevanda, predsjednica Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNK kazala je kako ljekari traže samo ono što njihove kolege u drugim kantonima već imaju.

"Vlada HNK nama osporava pravo na poseban kolektivni ugovor, što je naše zakonsko pravo kao reprezentativnog sindikata u grani djelatnosti u kojoj radimo. Osporavaju nam i posebne pregovore, zapravo mislimo da krše Zakon o radu tim svojim stavom. Zbog svega ovoga, ljekari su odlučili krenuti u generalni štrajk", podsjetila je Kristina Bevanda.

Bevanda kaže kako HNK ne može biti iznimka i jedini kanton koji nema kolektivni ugovor za svoje ljekare.

"Kod nas su plate ljekara i do hiljadu KM manje od plata kolega koji rade u drugim kantonima. Pričam o ljekarima istog ranga, koji rade na istom radnom mjestu. Tražimo povećanje plata kroz povećanje satnice s 2 KM, na 2,6 KM te povećanje koeficijenta složenosti za sve grupe ljekara za 1,2", izjavila je Bevanda.

Bevanda je naglasila da su zdravstvene usluge koje i u štrajku bivaju izvršene znatno šire nego se to doživljava.

"Obrađuju se hitni slučajevi, kao i svi pacijenti kojima prijeti trajni invaliditet, onkološki pacijenti i trudnice. Vakcinisanje se ne obustavlja, centri urgentne medicine rade i dalje. Ono što se stavlja na čekanje je ono što može da čeka, to su kontrolni pregledi, papirologija... Svaki ljekar ima pravo i odgovornost da procijeni u koju grupu pacijent spada", kazala je.

Štrajkači ne znaju do kada će štrajk trajati, kažu da se on obustavlja jednom odlukom Vlade HNK da se ljekarima omogućavaju posebni pregovori i sklapanje svog kolektivnog ugovora.

"Kada 26. februara krenu najavljeni pregovori mi se nadamo da ćemo imati svog predstavnika, kako bismo se pokušali izboriti za veća prava ljekara u HNK", zaključila je Kristina Bevanda, predsjednica Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNK.

U Domu zdravlja Mostar, kao i u obližnjoj Hitnoj službi zatekli smo prazne čekaonice. Malobrojni pacijenti koji nisu bili informisani o početku štrajka obično podržavaju zahtjeve štrajkača.

Anica Soldo došla je u Dom zdravlja po recept za nepokretnog supruga. Kazala je kako je upućena u zahtjeve ljekara.

"Kako ćemo mi bez ljekara, trebaju tražiti svoja prava. Mi bez njih ne možemo, to treba biti svima jasno", kazala je Soldo.

Ante Glibo, jedan od pacijenata koji je krenuo po uputnicu u Dom zdravlja svjestan je problema u zdravstvu.

"Uputnicu nisam dobio jer je moj ljekar u drugoj smjeni, vidjet ću da li ću tada biti uslužen. Razumijem stanje u kojem se ljekari nalaze", kazao je Glibo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: