Nema dogovora
12

Generalni štrajk ljekara u HNK kreće 12. februara i trajat će do potpisivanja kolektivnog ugovora

Piše: R. D.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Dijalog tri sindikata zdravstva u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i kantonalne vlade na najnižem je nivou, a Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije najavio je svoj generalni štrajk za 12. februar. Razlog je odluka Vlade HNK da ne ide u pojedinačne pregovore i potpis više kolektivnih ugovora.

"Naša odluka je konačna, generalni štrajk kreće 12. februara i trajat će do potpisa kolektivnog ugovora. Ne tražimo ništa drugo, već za početak poseban kolektivni ugovor za ljekare, kao što je to praksa u drugim kantonima", kazala je za Klix.ba Kristina Bevanda, predsjednica Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNK.

U utorak je prvo sindikat ljekara, izrevoltiran stavovima resornog kantonalnog ministra, prekinuo dijalog i čekanje početka pregovora, da bi dan kasnije ministar Goran Opsenica njihove zahtjeve nazvao nerealnim, te iskazao nezadovljstvo načinom na koji sindikat ljekara istupa u javnosti.

"Stavovi ministra su omalovažavajući, sama fraza da smo u decembru izgubili živce ne prililiči ozbiljnosti situacije u kojoj se nalazimo. Ljekari kod nas izgube živce danom ulaska u praksu, kad se zna u kakvom je stanju ona. Sindikat je samo sredstvo za ostvarianje naših prava", prokomentarisala je Bevanda.

Podsjećamo, prvi zahtjev Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNK je poseban kolektivni ugovor za ljekare, kakva je praksa i u drugim kantonima. Traži se i povećanje satnice s 2 KM na 2,6 KM, kao i povećanje koeficijenta za 1,2 za sve grupe ljekara, doktore medicine, specijaliste i subspecijaliste.

Bevanda kaže da trenutno nema nikakve posebne komunikacije niti sa poslodavcem, odnosno Vladom HNK, kao niti sa predstavnicima druga dva sindikata u koje su organizovani ostali radnici u zdravstvu.