100 dana rada
10

Generalmajor Anton Waldner: EUFOR ima vodeću ulogu u upravljanju zalihama naoružanja u BiH

Klix.ba
Anton Waldner, komandant Snaga EU u BiH
Generalmajoru Antonu Waldneru navršava se 100 dana obavljanja dužnosti komandanta Snaga Evropske unije (EUFOR) povodom čega je govorio o ulozi EUFOR-a u BiH.

Objašnjavajući ulogu operacije Althea, Waldner je istakao kako je EUFOR od 2004. godine odgovoran za provedbu vojnih aneksa Dejtonskog mirovnog sporazuma na osnovu izvršnog mandata koji ima prema povelji Ujedinjenih nacija. Njegova misija je davanje doprinosa održavanju sigurnog i stabilnog okruženja u Bosni i Hercegovini i pružanje pomoći pri stvaranju klime za nastavak mirovnog procesa. Od 2010. godine, EUFOR je usredotočen na osposobljavanje i obuku Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Odgovornost za izvršenje mnogih zadataka predata je domaćim vlastima po principu "domaće vlasništvo" i u skladu s kretanjem Bosne i Hercegovine ka članstvu u Evropskoj uniji. Međutim, EUFOR zadržava potpunu odgovornost i nadležnost za ponovno preuzimanje kontrole, ako to situacija bude nalagala.

"Osposobljavanje i obuka Oružanih snaga BiH spadaju u glavne aktivnosti EUFOR-a. To je program prema kome se vlastima Bosne i Hercegovine pruža stručna vojna i tehnička podrška, čiji je cilj da se u dogledno vrijeme dostigne samoodrživost", naglasio je Waldner.

Program se provodi u bliskoj saradnji s NATO-om kroz aktivnosti obuke, mentorstva, praćenja aktivnosti i savjetovanje Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u cijeloj komandnoj strukturi. Osposobljavanje i obuka se ostvaruju putem pridruženih savjetodavnih timova, mobilnih timova za obuku i mobilnih timova za praćenje aktivnosti i mentorstvo.

"EUFOR ima vodeću ulogu u fizičkom osiguranju i upravljanju zalihama naoružanja i municije u Bosni i Hercegovini, a glavni fokus je na municiji. 'Glavni plan za municiju, naoružanje i minsko eksplozivna sredstva', koji su izradili EUFOR i međunarodna zajednica, a potpisalo Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine, daje strukturu pomoću koje se to može uraditi. EUFOR ne osigurava samo osnovnu stručnu pomoć, podršku i praćenje aktivnosti na infrastrukturi lokacija za skladištenje, nego i uspostavljanje plana za učinkovito upravljanje životnim ciklusom municije", rekao je generalmajor Waldner.

EUFOR daje punu podršku deminerskom bataljonu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine kroz aktivnosti praćenja, savjetovanja i pomoći humanitarnom deminiranju, s ciljem poboljšanja operativne i logističke učinkovitosti tog bataljona. Ipak, kako komandant ističe, odgovornost za fizičko uklanjanje mina ostaje na vlastima Bosne i Hercegovine.

Prema umjerenim procjenama, broj zajednica ugroženih minama u Bosni i Hercegovini je oko 1.417, a u zemlji još ima 1.141,1 km² sumnjivih opasnih područja na mine. Širom zemlje EUFOR održava predavanja o opasnostima od mina osjetljivim i ugroženim grupama, kao što su: poljoprivrednici, šumska preduzeća i posebno djeca svih uzrasta, radi podizanja njihove svijesti i sigurnijeg ponašanja. Trenutno raspolažu sa 128 instruktora koji drže predavanja o opasnostima od mina (54 EUFOR-ova i 74 Oružanih snaga Bosne i Hercegovina), koji su osnovni partneri lokalnim zajednicama u kojima djeluju.

Sporazum Berlin plus je sveobuhvatan paket sporazuma između NATO-a i Evropske unije postignut 2002. godine. On Evropskoj uniji omogućava pristup resursima i kapacitetima NATO-a pri operacijama podrške miru. Trenutno je operacija EUFOR-a Althea jedina operacija koja se odvija prema sporazumu Berlin plus. U slučaju prijetnje sigurnom i stabilnom okruženju, EUFOR može tražiti podršku NATO snaga. To se uvježbava na godišnjem nivou održavanjem niza vježbi pod nazivom Brzi odgovor.