Suđenje Karadžiću
0

General Rose: "Srbi su očajnički htjeli nametnuti svoje uslove"

FENA
Michael Rose
Michael Rose
Tokom svjedočenja u korist Tužilaštva na suđenju Radovanu Karadžiću general Rose, bivši komandant snaga UN-a u BiH u utorak je rekao da je politički vrh bosanskih Srba imao efektivnu kontrolu nad snagama vojske na terenu.

General Michael Rose je ispričao da je na terenu stekao dojam kako su akcije Vojske Republike Sprske (VRS) koje su se ogledale u snajperskom djelovanju i granatiranju Sarajeva te blokiranju prolaska konvoja UNHCR-a zaštićenim zonama tokom 1994. godine, imale za cilj "prisiljavanje bosanskih vlasti da pristanu na mir pod njihovim uslovima".

"Postojala je izuzetna koordinacija između fronta i političkog i vojnog vrha. Odluke na vrhu su se provodile na terenu. (...) Od marta 1994. godine Srbi su sve više slabili u usporedbi s tada osnovanom Federacijom. Ravnoteža je prešla na stranu Federacije i Srbi su bili očajni da postignu mir pod svojim uslovima", rekao je Rouz.

Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske i vrhovni komandant njenih oružanih snaga, optužen je za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja na prostoru BiH od 1992. do 1995. godine.

Svjedok je rekao da su snage bosanskih Srba iako su ranije potpisale dogovor o slobodnom kretanju konvoja tražile načine za njihovo blokiranje i sprečavanje dostave humanitarne pomoći. Sprečavanje kretanja konvoja prema njegovim riječima su činile sve tri strane, ali su snage bosanskih Srba bile dominantnije u teritorijalnom smislu.

"Često je to vođeno napadom, a ponekad i birokratskim procedurama koje su zahtijevale mnogo vremena, pa su tražili da pretresu konvoje i da pronađu robu koja nije bila prijavljena. Onda bi konvoj bio vraćen ili mu je bilo zabranjeno da prođe. To je bila rutinska procedura koja je funkcionisala do 1994. godine", rekao je Rose.

Nakon što mu je predočen dokument od 23. jula 1994. godine u kojem glavni štab VRS, na osnovu usmenog naređenja tadašnjeg predsjednika Karadžića, traži od komande Sarajevsko-romanijskog korpusa da pripremi jedinice za sprečavanje tranzita preko aerodroma, general Rose je rekao kako smatra da je on imao veliki uticaj na zatvaranje aerodroma i plavih cesta.

"To potvrđuje stavove da je postojao blizak odnos vrha vojnih i civilnih vlasti kod bosanskih Srba", rekao je Rouz.

Tokom unakrskog ispitivanja svjedok je potvrdio da nije bilo istraga koje bi nesumnjivo utvrdile pravac snajperskog djelovanja u Sarajevu te također da je bosanska vlada bila protiv demilitarizovanja Sarajeva. Svjedok nije mogao potvrditi navode Radovana Karadžića kako su "muslimanske snage“ u to vrijeme "namjerno ciljale svoje civilne ciljeve kako bi izazvali medijsku pažnju", ali je rekao da su bosanske snage "otvarale vatru u trenucima od političke važnosti kako bi privukle vatru sa srpskih položaja i kako bi bosanske vlasti mogle pokazati patnju naroda“.

Unakrsno ispitivanje generala Rosea, za koje je Karadžić tražio 30 sati, nastavlja se u srijedu, 6. oktobra, javio je BIRN-Justice Report.