Konferencija OS BiH
0

General Mašović: Vježba "Kombinirani napor 22" raspoloživa za učešće u NATO vježbama

T. K.
Foto: MO BiH
U organizaciji Oružanih snaga Bosne i Hercegovine danas je u Domu OS BiH u Sarajevu održana Godišnja konferencija o obuci u OS BiH za 2022. godinu.

Konferenciji su ispred Ministarstva odbrane BiH nazočili zamjenici ministra odbrane BiH Slaven Galić i Aleksandar Goganović, generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić te pomoćnici ministra odbrane BiH Sead Muratović, Dženan Redžo i Zoran Šajinović.

Ispred Oružanih snaga BiH nazočni su bili načelnik ZS OS BiH general-pukovnik Senad Mašović sa zamjenicima general-bojnicima Ivicom Jerkićem i Gojkom Kneževićem te ostali generali i zapovjendici brigada OS BiH.

U svome obraćanju, general Mašović je podsjetio na višegodišnje nedovoljno izdvajanje finansijskih sredstva za Oružane snage BiH, što predstavlja velik izazov i za proces obuke.

S ponosom je naglasio uspješno realizovanu vježbu "Kombinirani napor 22", Bataljonske grupe lakog pješaštva OS BiH, koja je, u okviru ocjenjivanja razine NEL-2, ocjenjena ocjenom "odlličan", čime je postala spremnom za NATO bazen snaga, raspoloživim za mirovne operacije širom svijeta, kao i za učešće u NATO vježbama.

Na konferenciji se sagledao nivo obučenosti zapovjedništava i brigada OS BiH u protekoj godini, s naglaskom na ključne obučne aktivnosti borbenih brigada i borbene podrške, specijalističku obuku novoprimljenih vojnika i međunarodne vježbe.

"Pored niza objektivnih ograničenja koje smo imali tokom prošle godinе, ОS BiH su uz maksimalno angažiranje svih raspoloživih potencijala, uspjele realizovati sve težišne aktivnosti obuke, na čemu im čestitam", rekao je tim povodom zamjenik ministra odbrane BiH za politiku i planove Slaven Galić.

Posebno je istakao obučenost i individualnu motivaciju pripadnika OS BiH, koje оstaju temeljni element spremnosti za izvršavanje zakonom dodijeljenih zadaća.

Na kraju konferencije doneseni su konkretni zaključci o modalitetima unapređenja planiranja, izvođenja, standardizacije i ocjenjivanja obuke, koji se posebno odnose na maksimalnu koordinaciju svih subjekata obuke i maksimalno korišćenje svih raspoloživih resursa.

"Kroz proces osposobljavanja i ocjenjivanja, s ciljem dostizanja pune operativne sposobnosti, nastojat će se težiti da OS BiH stalno imaju bazen snaga iz kojeg, u kratkom vremenskom roku, sastavi OS BiH mogu biti spremni za upućivanje u međunarodne operacije podrške miru", navodi se u saopštenju MO BiH.

Među sudionicima su bili i parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, zapovjednica NATO Stožera Sarajevo brigadni general Pamela McGaha, predstavnici EUFOR-a te predstavnici Ureda za odbrambenu saradnju Ambasada SAD-a u BiH.

Istom prigodom, na konferenciji su uručeni i certifikati za borbenu spremnost Bataljunske grupe lakog pješašata te vodova vojne policije i specijalista za uklanjanje eksplozivnih sredstava (EOD), kao postrojbi deklariranih za međunarodne operacije.