Novi načelnik OS BiH
217

General Mašović preuzeo čelništvo nad Zajedničkim štabom OSBiH: Radit ću na modernizaciji OS BiH

Piše: M. N.
General Senad Mašović
U Domu Oružanih snaga BiH danas je održana svečana ceremonija primopredaje dužnosti načelnika Zajedničkog štaba OS BiH između generalpukovnika Ante Jeleča i generalbojnika Senada Mašovića.

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš kazala je kako je ovo bitan događaj u BiH, posebno za ovo ministarstvo, jer govori o procesu demokratizacije našeg društva i ministarstva.

"U proteklom periodu je napravljeno puno toga u OS BiH za vrijeme generala Jeleča. Budući načelnik će sigurno intenzivno raditi na tome da u svom mandatu postignemo još više i da OS BiH budu prepoznate kao najbolji dio društva i da budemo promotori evropskih i euroatlantskih vrijednosti, očekujući da se aktivira MAP, odnosno započne implementacija prvog godišnjeg plana", rekla je Pendeš.

General Jeleč istakao je kako je ponosan što je bio na čelu snaga koje su činile dobro, bile snage interesa BiH u svijetu.

"Odgovarali smo na elementarne nepogode kada je riječ o poplavama, požarima i snježnim padavinama. Drago nam je da nas je zajednica prihvatila i da je zadovoljna našim radom. Sve aktivnosti smo usmjerili na jačanje oružanih snaga i približavanje društvu, da BiH prihvati OS kao svoje i da mogu očekivati pomoć kad god je to potrebno na svim nivoima vlasti", kazao je Jeleč.

Kazao je kako su učestvovali u mirovnim misijama i odgovarali na izazove u očuvanju mira i stabilnosti te ih proširili učešćem u misijama EU.

"Odlazim s ove dužnost ispunjen, jer sve što smo planirali uradili smo, a ono što nismo započeli smo", kazao je Jeleč.

Novi načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalbojnik Mašović rekao je kako je bitna činjenica da OS BiH imaju kontinuitet i da je pred njima intenzivan period gdje se očekuje značajno unapređenje kapaciteta i sposobnosti, opremanje jedinica i otpočinjanja prvog godišnjeg ciklusa pregleda, tj. aktiviranje MAP-a.

"Pred nama stoji niz izazova na koje trebamo odgovoriti. Imamo dovoljno razumijevanja predstavnika državnih institucija u segmentu stvaranja pretpostavki za povećanje budžetskih izdvajanja, čime će se proces modernizacije i unapređenja sposobnosti intenzivno nastaviti i stvoriti respektabilnu oružanu silu koja će biti u svakom trenutku spremna da izvršava zakon o odbrani na cijeloj teritoriji BiH u interesu svih građana BiH", kazao je Mašović.