BiH
37

General Efendić: Bakir je tražio da mu spasimo oca, to je sve što je uradio

NAP
Hasan Efedić
Hasan Efedić
"Bakir Izetbegović nije imao nikakvu ulogu u spašavanju njegovog oca Alije iz Lukavice 2. i 3. maja 1992. godine", izjavio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) general Hasan Efedić, prvi komandant Teritorijalne odbrane Bosne i Hercegovine.

Efendić, koji je komandovao jednom od prvih organiziranih oružanih formacija koje su učestvovale u odbrani BiH, reagirao je na sinoćnju izjavu Izetbegovića u intervjuu televiziji TV1.

Zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) i predsjedavajući Predsjedništva BiH ustvrdio je kako je on dogovorio razmjenu Alije Izetbegovića i bh. delegacije, koju su 2. maja na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu otele snage JNA prilikom povratka s pregovora iz Lisabona.

No, takav Izetbegovićev istup u javnost 22 godine od tog događaja, direktni učesnici pregovora o razmjeni prvog predsjednika Predsjedništva RBiH i branitelji BiH ocjenjuju potpuno netačnim.

Efendić kaže da je sve pregovore o razmjeni Alije Izetbegovića i delegacije vodio Ganić, koji je i predstavljao legitimnu vlast u BiH.

"Tog 3. maja došao sam u Predsjedništvo da dogovorimo početak razmjene naše delegacije. Na vratima, kada sam ulazio u zgradu, sreo sam Bakira Izetbegovića, koji mi je rekao: 'Spašavajte mi oca'. Ja sam rekao to nam je to glavni zadatak. Eto, toliko on ima veze sa razmjenom predsjednika Izetbegovića", ispričao je Efendić.

Istovremeno, član Predsjedništva RBiH Stjepan Kljujić kaže za NAP da čak takav stav Bakira Izetbegovića ne želi ni komentarisati.

"Stav Izetbegovića me ne zanima i danas, 22 godine nakon svega, može svako pričati svašta. Ja ignoriram Bakira kao ličnost. Za mene je on beznačajan. Neka on priča šta hoće, to je njegova privatna stvar", rekao je Kljujić.

Efendić je reagirao i na izjave Izetbegovića koji je govoreći na televiziji rekao da je 2. maja "išao u šetnju" i sjedio za stolom sa Mustafom Pamukom, gledajući "sarajevske mangupe" kako se bore protiv Niških specijalaca.

"Ne znam na šta je Bakir tada radio, ali mi branioci nismo imali vremena za šetnju niti za doručak", kaže Efendić za NAP.