BiH
0

General Coppola se susreo s novoizabranim direktorom SIPA-e Mirkom Lujićem

FENA
Šef Policijske misije Evropske unije (EUPM) brigadni general Vincenzo Coppola sreo se danas s novoizabranim direktorom Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) Mirkom Lujićem, saopćeno je iz EUPM-a.

General Coppola čestitao je novom direktoru na njegovoj poziciji i naglasio da pred njim stoje veliki izazovi i očekivanja.

"I jedan i drugi su se usaglasili da se SIPA, kao agencija za provođenje zakona na državnom nivou, mora kontinuirano dalje razvijati i izgrađivati s ciljem da bude u mogućnosti da ispunjava sve svoje zadatke", navodi se.

"Organizirani kriminal predstavlja ozbiljan problem u BiH koji negativno utječe na ekonomsku i sigurnosnu situaciju na samo u državi već u cijelom regionu", izjavio je Coppola.

"SIPA je napredovala u prošlosti, a posebno sam zadovoljan radom njenog Finansijsko-obavještajnog odjela", istaknuo je Coppola. "Međutim, ostali odjeli također trebaju da budu dalje unapređeni i ja stoga očekujem od njihovog direktora da značajno unaprijedi rad agencije i njene kapacitete".

Mirko Lujić naglasio je da je borba protiv organiziranog kriminala prioritet u radu SIPA-e.

"SIPA se još suočava s brojnim problemima naročito što se tiče kadra na višem upravnom nivou", rekao je Lujić. Međutim, uvjeren sam da ćemo biti u mogućnosti da počnemo rješavati ove probleme u vrlo kratkom periodu. Čak i s vrlo ograničenim kapacitetima, SIPA je ostvarila dobre rezultate, te stoga očekujemo još bolje u budućnosti”.

General Coppola objavio je da će EUPM nastaviti da podržava SIPA-u u njenom radu. On je još jednom potvrdio, da EUPM-ovi internacionalni policijski službenici ostaju na raspolaganju SIPA-i u svrhu razmjene iskustava, proaktivnog savjetovanja, nadgledanja i izvršavanja kontrole rada agencije.