Dogradnja 2.800 m2
82

Generacijski projekt: 20 miliona KM za obnovu Kantonalne bolnice Zenica

Piše: E. M.
Budući izgled bolnice (Foto: E. M./Klix.ba)
Budući izgled bolnice (Foto: E. M./Klix.ba)
Skupština Zeničko-dobojskog kantona donijela je važnu odluku odobrenja zaduženja za rekonstrukciju Kantonalne bolnice Zenica u iznosu od 20 miliona KM. Kako su poručili, ovo je samo jedan od koraka na putu zadržavanja ljekara u našoj zemlji.

Projekt rekonstrukcije Kantonalne bolnice Zenica postoji već više od godinu, kada su održani prvi sastanci s predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a direktor zeničke bolnice Rasim Skomorac je kazao da su dogovoreni svi elementi za realizaciju projekta energetske efikasnosti i dogradnje 2.800 kvadratnih metara dodatnog prostora koji će se koristiti za izmještanje odjela smještenih u podrumima.

Novi odjeli i utopljavanje postojećih

U sklopu projekta rekonstrukcije bit će izgrađen i novi odjel intenzivne njege te će biti obavljena i rekonstrukcija termo-bloka s utopljavanjem svih postojećih objekata, a bit će uklonjen i azbestni krov.

Iz zeničke bolnice su poručili da se radi o generacijskom projektu rekonstrukcije bolnice čija će realizacija uskoro početi, a kojim će se stvoriti bolji uslovi i za pacijente i zaposlenike.

Dok menadžment Kantonalne bolnice stvara bolje uslove za rad ljekara, odlazak zdravstvenog kadra iz Zenice poprima oblik epidemije, na što je ukazao i vijećnik u Gradskom vijeću Zenice Jasmin Hodžić (SBB), ujedno i uposlenik bolnice.

“Pored svih problema imamo i problem odlaska zdravstvenog kadra iz našeg kantona, posebno iz Zenice. Ovo je problem s kojim se susreće čitava BiH, ali posebno Zenica, jer mi nemamo klinički centar i uslovi nisu dobri kao u Sarajevu, Tuzli, Banjoj Luci pa i Mostaru. Ljekari i medicinski tehničari odlaze iz naših zdravstvenih ustanova, a to najbolje osjete ljudi koji rade u zdravstvu kada ode ljekar koji je završio subspecijalizaciju. Ne možete parama platiti odlazak profesionalca koji se izgradio, a da biste izgradili novi kadar potrebno je vrijeme”, kazao je Hodžić.

Ljekari, ostajte ovdje!

Dodao je kako je potrebno osigurati sredstva za kvalitetnu i kontinuiranu edukaciju svakog ljekara i zdravstvenog radnika, kao i sredstva za zapošljavanje većeg broja zdravstvenih radnika kako bi se dostigli normativi u odnosu pacijenata i zdravstvenih radnika. Potrebno je osigurati i obavezno osiguranje od ljekarske greške, poboljšati finansijska primanja te adekvatno platiti prekovremeni rad.

Međutim, ovo je samo jedan od koraka na dugom i zahtjevnom putu nadležnih da zadrži ljekare u Kantonalnoj bolnici Zenica. Postavlja se pitanje za koga se uređuje ova bolnica i ko će liječiti stanovnike Zeničko-dobojskog kantona za nekoliko godina ako se ne spriječi odlazak zdravstvenih radnika.

Podsjetimo, Kantonalnu bolnicu Zenica napustio je i najbolji vaskularni hirurg u Bosni i Hercegovini Harun Šestić, a Hodžić je na kraju razgovora istakao da se trend odlaska zdravstvenih radnika povećava te da Vlada ZDK i Ministarstvo zdravstva moraju poduzeti konkretne mjere kako bi se to spriječilo.