Gradi se puževim korakom
0

Gdje je "zapela" gradnja biciklističke staze u Sarajevu

B. T.
Biciklistička staza (Foto: I. Š./Klix.ba)
Biciklistička staza (Foto: I. Š./Klix.ba)
Na prijedlog gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić, sačinjena je informacija o realizaciji projekta izgradnje biciklističke staze od Nedžarića do Skenderije.

Ona nudi trenutni presjek stanja i ukazuje na aktivnosti, odnosno probleme po ovom pitanju na području Novog Grada, Novog Sarajeva i Centra. U informaciji se potcrtava da je izgradnja biciklističke staze jedan od najznačajnijih infrastrukturnih saobraćajnih projekata u gradu te se podsjeća da je realizacija počela prije nekoliko godina.

"Popularizacija biciklizma u našem gradu se ogleda u sve većem broju biciklista koji to prijevozno sredstvo koriste ne samo u rekreativne, nego i u transportne svrhe. Zbog nepostojanja adekvatnih staza za biciklizam, biciklisti su prinuđeni koristiti površine koje su namijenjene za pješake, čime se krši zakon i ugrožava pješački saobraćaj ili su prinuđeni voziti po saobraćajnicama, što je izuzetno opasno imajući u vidu stepen saobradaćajne kulture vozača automobila", navodi se.

Gradonačelnica Karić pripremila informaciju (Foto: I. Š./Klix.ba)
Gradonačelnica Karić pripremila informaciju (Foto: I. Š./Klix.ba)

Stoga je, kako se dodaje, Grad Sarajevo u saradnji s Direkcijom za puteve i Ministarstvom saobraćaja KS pristupio realizaciji projekta izrade biciklističke staze Nedžarići - Skenderija ukupne dužine oko 14 kilometara. Ova dionica je nastavak već projektovane biciklističke staze Ilidža - Nedžarići. Kao osnova za trasu ove staze koristi se "Elaborat mreže biciklističkih staza na području Kantona Sarajevo".

"Ovaj projekt je već dao svoje rezultate i polako se biciklistički vid saobraćaja uvodi u Sarajevu kao normalan i siguran", dodaje se u dokumentu uz konstataciju da je ovaj projekt potaknuo i Kanton te općine, koje su pristupile izgradnji mreže biciklističkih staza na svom području.

Za usluge projektovanja biciklističke staze Nedžarići - Skenderija odabran je Arhitektonski fakultet - Institut za arhitekturu, urbanizam i prostorno planiranje. Iz administrativnih razloga projekt je podijeljen u III faze po općinama, kroz koje trasa prolazi - Novi Grad, Novo Sarajevo i Centar te je u inofrmaciji dat presjek trenutnog stanja.

Novi Grad: Očekuje se početak radova na Čengić Vili

Do sada je Grad Sarajevo u saradnji s Direkcijom za ceste Kantona Sarajevo izgradio biciklističku stazu na području Novog Grada u dužini od oko osam kilometara.

"Radi potreba ostvarivanja kontinuiteta biciklističke staze, uzimajući u obzir projektovanu trasu, u međuvremenu je dobivena građevinska dozvola za krak biciklističke staze na lokaciji VI transverzala (Most bosansko-malezijskog prijateljstva na Čengić Vili). U planu je da početak radova na izgradnji ovog kraka biciklističke staze započne u ovoj građevinskoj sezoni. Ovi radovi još nisu ugovoreni te je potrebno provesti procedure javne nabavke u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH", navodi se u informaciji.

Novo Sarajevo: Radovi su u toku, ali su usporeni

Radi se o drugoj poddionici biciklističke staze od III do VI transverzale. Za ovu fazu od Općine Novo Sarajevo izdato je odobrenje za gradenje.

"Ugovor o izvođenju radova zaključen je s izvođačem Bosman. Vrijednost ugovorenih građevinskih radova je 341.842,16KM, a vrijednost radova koji se odnose na saobraćajnu signalizaciju iznosi 91.926,95 KM. Radovi su u toku, odvijaju se usporenom dinamikom, jer su uslovljeni radovima na polaganju gradskog potisnog vodovodnog cjevovoda u okviru projekta koji realizira KJKP "Vodovod i kanalizacija". Radovi su vršeni na dionici od autobusnog stajališta kod Socijalnog do Veterinarskog fakulteta u dužini oko 380 metara i na dionici od Ferde Hauptmana do Vjetrenjače na Čengić Vili u dužini oko 200 m. Očekujemo da se radovi na izgradnji ove poddionice završe u ovoj građevinskoj sezoni", objašnjeno je u informaciji.

Centar: Lokacije sporne, ne očekuje se početak radova

Grad Sarajevo je Općini Centar već u dva navrata uputio zahtjev za izdavanje urbanističke saglasnosti na osnovu idejnog projekta koji je uradio Arhitektonski fakultet.

"Općina Centar Gradu Sarajevu nije mogla izdati potrebne saglasnosti zbog izmjena i dopuna Regulacionog plana Gradski centar Marijin Dvor za lokalitet Kvadrant B. Trenutno smo u fazi dobivanja parcijalne urbanističke saglasnosti za nesporni dio na području ove općine. Također, trasa od Skenderija mosta do spoja s biciklističkom stazom kod Druge Gimnazije nije usaglašena sa Zavodom za planiranje KS i ostalim nadležnim institucijama te su aktivnosti na dobivanju potrebnih saglasnosti i dozvola u toku. Ne očekuje se početak radova na ovoj poddionici biciklistieke staze u ovoj građevinskoj sezoni", navodi se u informaciji gradonačelnice.

Stari Grad: Nema prostora, gradnja "o dugom štapu"

U informaciji je navedeno da bi četvrta faza podrazumijevala izgradnju biciklističke staze na području Starog Grada, ali iz razloga smanjenih prostornih mogućnosti ove općne, potrebno je više vremena posvetiti izradi idejnog projekta i pronalasku adekvatnih rješenja.

Ova informacija je bila na dnevnom redu prošle sjednice Gradskog vijeća održane 30. juna, ali vijećnici nisu o njoj stigli raspravljati te će to najvjerovatnije učiniti narednog puta, sredinom jula.