Put ka vrhu piramide
68

Gdje je nestao opozicionar Draško Stanivuković i koliko je PDP platio cijenu sujeta

Autor: D. Be.
Draško Stanivuković i Jelena Trivić (Foto: Pixsell/Dejan Rakita)
Draško Stanivuković i Jelena Trivić (Foto: Pixsell/Dejan Rakita)
Ukoliko se vratimo godinu ili malo više unatrag i prisjetimo se ko je bio među najpopularnijim političarima u cijeloj BiH, sigurno je da će ime Draška Stanivukovića mnogima odmah pasti napamet.
A danas? "Dodikov čovjek", pomislit će isti ti koji su u nekada najglasnijem opozicionaru i teškom kritičaru Milorada Dodika, njegove stranke i vladajućih struktura u Republici Srpskom vidjeli potencijal i istinsku alternativu.

Stanivuković je svoj politički put počeo "udaranjem" po Dodiku, na svaki mogući način. Nakon osvajanja gradonačelničke fotelje nekoliko mjeseci proveo po terenu, rušeći i zatvarajući terase restorana Dodikovog kuma i kćerke, zatim se malo slikao na bagerima, pored "zaplijenjeog" stilskog namještaja prethodne vlasti, ružio šefove preduzeća i najavljivao istinske rezove, i u Banjoj Luci i u cijelom entitetu. Skupljao je političke poene i gradio politički status.

No, onda se desilo "nešto". Nije dugo trebalo da Draško utihne i počne sarađivati sa onima koje je najžešće kritikovao. A to znači i strmoglavi pad kredibiliteta i popularnosti, u svom biračkom bazenu. No, znajući koliki je taktičar Stanivuković, možda ništa nije bilo slučajno.

Iako ni danas u PDP-u mnogima nije jasno zašto je Stanivuković okrenuo naglo ploču, reći će da ga Dodik "drži u šaci". Šta je u toj šaci, niko tačno ne zna, iako se špekuliše o snimku koji bi mogao uništiti Stanivukovićevu političku karijeru. Također postoje i glasine da se radi o čistom biznisu tačnije obostranom ličnom interesu i da su tu Dodik i Stanivuković lako pronašli zajednički jezik.

"Bato i seka", govorio je Stanivuković o djeci Milorada Dodika optužujući cijelu porodicu za kriminal i korupciju. Gorica Dodik mu nikada nije ostajala dužna i taj "rat" je bio skoro pa na dnevnom nivou, a danas mu lajka ideje i kaže da je njoj "baš dobro" to što Stanivuković planira raditi.

Stanivuković ne krije ambiciju da želi preuzeti predsjedničku fotelju u PDP-u i za sada nema ni konkurenta. Stranački sabor bi trebao biti održan na ljeto ili jesen ove godine. No, ni njemu se pretjerano ne žuri jer je svjestan da će pored brojnih obaveza na čelu Banje Luke morati preuzeti i sav teret potonulog PDP-a i opravdati očekivanja članstva koje želi da se partija vrati u život.

Istovremeno, Stanivuković na svojim ramenima nosi i problem zvani Jelena Trivić. Ona mu je okrenula leđa i optužila ga za "simbiozu s Dodikom".

Mnogi smatraju da je između Stanivukovića i Trivić puklo jer njihove sujete više nisu mogle da budu jedna pored druga, ali da su opstajale dok su jedno drugome trebali da podižu rejting i grade karijere. No, kada su ojačali, puklo je. A puklo je najžešće u noći izbora i nekoliko dana poslije, a tinjalo je tokom predizborne kampanje.

Sve ovo je utjecalo i na PDP, čije rukovodstvo već dugo vremena ne zna kojim putem da krene i zato i jesu potučeni na izborima. Tako danas postoji izgledna opcija da Jelena Trivić vrati člansku karticu i osnuje novu stranku, a to bi značilo i povlačenje određenog broja članova i novi udarac. Već dugo vremena ona se ne odazive pozivima stranačkih organa i na partijska druženja pa je pitanje kada će i ozvaničiti svoj izlazak.

I dok sukob Stanivukovića sa samim sobom, PDP-om, kao i Jelene Trivić sa samom sobom i PDP-om ne dobije epilog, stariji članovi PDP-a u detaljnoj analizi posljednje decenije mogli bi doći do zaključka da je stranka sve dala u izgradnju snažnih političkih ličnosti i lidera poput Draška Stanivukovića i Jelene Trivić koji su trebali preuzeti uzda opozicije i voditi ka veliki pobjedama, a da su na kraju samo sujete dvoje ljudi skupo koštale stranku. Da li će imati snage da se izbore sa sujetama i emocijama, prema svemu sudeći, neće.

Draško Stanivuković će sigurno preuzeti PDP i krenuti putem, ko zna kojim, pa možda i onim kojim korača Dodikov SNSD. Jer je svjestan da samo u saradnji s daleko najjačim političarom u RS-u može pozicionirati i sebe tamo gdje želi biti, a to je vlast i vrh piramide.