Kalkulacije na Neretvi
48

Gdje je ljevica u Mostaru i šta možemo očekivati od Bh. bloka: Vlast ili opozicija

R. D.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
U delikatnom mostarskom političkom ekosistemu najsuspektnija je pozicija Bh. bloka. Politička grupacija od dvije ili tri stranke željela je biti opcija za sve, ali je pitanje šta je od toga realno i koliko su oni sada blizu ili daleko od ostvarenja svojih političkih ciljeva.

Ugledni bh. reditelj, ali i autor s jasnim društveno-političkim stavovima Dino Mustafić za Klix.ba kaže kako je pozicija Bh. bloka u Mostaru jasna.

"Oni moraju krenuti od činjenice da se u posljednjih 12 godina, tokom kojih su HDZ i SDA vodili grad, ama baš ništa nije pomaknulo, osim što je toliko otetih javnih zgrada i površina, a grad kontaminiran bespravnom gradnjom i ekološkom katastrofom. Umjesto da su prioritet bila pitanja rješavanja deponija i kolektora, građani su opet birali 'svoje' protiv 'njihovih'. I sada, nakon ovih izbornih rezultata, HDZ i koalicija oko SDA imaju podršku od skoro 70 posto glasova zajedno, a k tome je tek 15 posto građana biralo one koji ne zagovaraju nacionalizam kao temeljnu politiku, već komunalnu. To je oko 12,5 posto za Bh. blok i 2,5 posto za 'Pravo na grad'. Dakle, status quo je jasna poruka da ljudi žele nastavak iste politike", kaže on.

Bilo koja ruka Bh. bloka za kandidata iz ova dva etnički suprotstavljena bloka ne bi bila politički pametna i iznevjerila bi manjinsku supstancu građanskog Mostara.

"Sumnjam da će koalicija okupljena oko SDA podržati prijedlog da Irma Baralija bude gradonačelnica, jer taj demokratski potencijal nemaju lideri u SDA, da podrže kandidatkinju manjinskog bloka. Bilo bi to veliko iznenađenje i uz niz uvjeta koji bi otežavali gradonačelnikov mandat. Bh. blok je jedina alternativa na političkoj sceni i ogromna je odgovornost njenih predsjednika i stranačkih organa da argumentom umire pojedine lokalne i niže funkcionere vizijom za dobrobit cijelog društva. Samo model praktične i konkretne programske saradnje s respektabilnim pojedincima može imati povjerenje i podršku glasača. Ukoliko se nastavi ova lokalna rašomonijada s koaliranjima na nižim nivoima, izgubit će se idejni i etički smisao nastupa objedinjenih lijevih snaga", zaključio je Mustafić.

Mostarac i ljevičar Dragan Markovina kaže kako je već sam puno puta kazao kako misli da ideja da neko mimo HDZ-a i SDA u Mostaru preuzme vlast jednostavno nije pametna.

"Nije pametna jer su građani, što je tragedija, masovno podržali dvije dosad vladajuće stranke. Zato mislim da je najpoštenije da one opet formiraju vlast. Koja bi bila očajna, da se ne lažemo. Isključiti HDZ iz jednadžbe bi samo vodilo podizanju tenzija u gradu, a k tome bi ta vlast bila nefunkcionalna, jer ne bi imala realnu vlast u polovici grada. Uostalom, to je na koncu i nemoguće, jer je dovoljno da jedan zastupnik Bh. bloka odbije takvu koaliciju, a Boška Ćavar sigurno hoće, pa da ona nema većinu", kaže on prije svega referirajući se na ideju da bi Bh. blok s Koalicijom za Mostar mogao imati većinu od 18 vijećnika dovoljnih za izbor gradonačelnika.

I inače mislim da Bh. blok ne bi smio u koaliciju s nacionalističkim strankama, jer bi iznevjerio i ideju i vlastite birače, dodaje.

"Izuzev jedinog dobrog scenarija prema mom mišljenju, a taj je da se dogovori saradnja sva tri bloka o nekim ključnim tačkama i da Irma bude gradonačelnica kompromisa", kaže Markovina.

Teze o probosanstvu u Mostaru i takvog političkog bloka Markovina smatra "tragičnim i smiješnim".

"I jasno je da se radi o političkom konceptu brisanja Hercegovine, koji se u nekim krugovima čak više i ne krije. Hercegovina je specifična regija, ne samo jednog naroda, nego svih, i stvarno ne razumijem šta je tu problem. Ako se želi naglasiti odanost zajedničkoj državi, onda se nešto treba zvati isključivo bosanskohercegovački blok", smatra on.