Promocija u Sarajevu
0

"Gdje god idemo čine nam zlo": Predstavljen izvještaj o nasilju nad djecom migrantima

B. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Danas je u Sarajevu održano predstavljanje istraživačkog izvještaja "Gdje god idemo, čine nam zlo: Nasilje nad djecom izbjeglicama i migrantima koja putuju u Evropu balkanskom rutom ".

U ovom izvještaju, organizacija Save the Children i Centar za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu predstavljaju dubinsko istraživanje intenziteta i vrsta nasilja koje djeca doživljavaju dok balkanskom rutom pokušavaju stići u zapadnu Europu. Pored toga predstavljene su okolnosti u kojima se nasilje dešava, te politike i prakse koje kao podrška djeci postoje na putu.

Izvještaj sadrži i preporuke za vlasti, nevladine organizacije i druge strane zainteresovane za unapređenje djeci dostupne zaštite i podrške.

Prof. dr. Nevenka Žegarac sa Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu je istakla kako je izvještaj sjano napravljen ali da ostavlja osjećaj tuge jer su rezultati poražavajući. Dodala je najviše fali osjećaja senzibiliteta policija i državnih organa.

Prof. Žegarac je upozorila da se fokus javnosti prebacio na Ukrajinu te da su migranti, ukkjučujući i djecu sada u sjeni tih dešavanja. Dodala je da i BiH i Srbija potpisuju ugovore o vraćanju migranata o kojima se ništa ne zna. Istakla je nužnost da se "djeca tretiraju kao djeca" te zaslužuju posebnu zaštitu u ovakvim krizama.

Belma Agić, ispred Save the Children za sjeverozapadni Balkan, je saopćila da se samo u kampu Ušivak nalazi oko 200 djece. Dodala je da djeca dolaze u izuzetno ranjivom stanju, ali da im bude drago kada ih neko dočeka na njihovom jeziku. Upozorila je da su djeca vrlo često meta maltretiranja kako krijumčara tako i policije.

Bogdan Krasić, programski direktor Centra za migracije i raseljenost na Balkanu je istakao da su uslovi sve teži jer je trenutno fokus na zatvaranju granica što znači da se migranti okreću krijumčarima. Dodao je da su pored policije, upravo krijumčari oni koji najčešće krše prava djece.

Ukazao je na diskriminaciju koja se ogleda u tome, da djeca iz Ukrajine imaju pravnu zaštitu na teritoriju cijele Evrope, dok djeca iz Sirije i Afganistana moraju da prolaze kroz izuzetno kopleksne procedure za dobijanje azila.

Sažetak izvještaja možete pogledati ovdje.