BiH
4

Gavranović pozvao da se istaknu zastave RS "povodom Dana RS"

FENA
Slobodan Gavranović
Slobodan Gavranović
Gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović pozvao je danas sve javne institucije i ustanove, privredne i druge subjekte u tom gradu da, povodom Dana RS, 9. januara, istaknu zastave Republike Srpske na svojim objektima.

Također, Gavranović je, pozivajući se na zaključke “Odbora za proslavu Dana Republike Srpske i krsne slave RS - Svetog arhiđakona Stefana”, uputio poziv svim zajednicama etažnih vlasnika da na stambenim objektima istaknu zastavu RS.

"Ovaj posao trebalo bi da bude završen najkasnije do 7. januara", saopćeno je danas iz banjalučke Gradske uprave.

U glavnim ulicama Banje Luke već su na javnoj rasvjeti postavljene zastave RS, a viore se i na objektima u kojima je sjedište entitetskih institucija.

Srpski zvaničnici u RS najavili su "što masovnije“ obilježavanje Dana RS-a, nakon odluke Ustvanog suda BiH kojim je osporen taj datum.

Krajem novembra prošle godine Ustavni sud BiH proglasio je neustavnim Dan RS, koji se obilježava 9. januara te odlučio da Narodna skupština RS treba da u roku od šest mjeseci usaglasi sporni član Zakona o praznicima RS sa Ustavom BiH.

Srpski zvaničnici u RS-u su potom u zajedničkoj izjavi naveli da će se 9. januar u tom bh. entitetu i dalje slaviti kao Dan Republike.