Direktor Opće bolnice
532

Gavrankapetanović za Klix.ba: Liste čekanja bit će javne, u nekim stvarima bit ćemo britka sablja

D. Bezdrob
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović bit će novi direktor Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu. U razgovoru za Klix.ba svjetski priznati ortoped kaže da je pred njim veliki izazov, ali i da je odgovornost još veća. Najavljuje potpunu transparentnost u radu i priliku mladim kadrovima.

"U mojim godinama sa iskustvom koje imam ovo doživljavam kao odgovornost bez premca. Građanima mogu obećati trud i čestit rad. Služenje bolesnima kao i zdravstvenim radnicima je moja obaveza prvog reda. Tu sam da pomažem i služim ljudima, a ne da upravljam njima", kazao je Gavrankapetanović.

Budući direktor Opće bolnice koji je sinoć dobio jednoglasnu podršku Upravnog odbora kaže da će kompletno poslovanje bolnice kao i liste čekanja biti javne i transparetne te dostupne na internetu.

"Dovoljan je jedan potez na kompjuteru i svaki stanovnik ovoga grada će znati gdje je svaki dinar, koliko smo i šta smo zatekli, koliko i šta imamo. Građani ovog grada koji toliko izdvajaju za zdravstvo moraju znati baš sve o svakom dinaru Opće bolnice", dodao je.

Htjeli priznati ili ne, na relaciji KCUS - Opća bolnica godinama vlada određeni animozitet. Na pitanje kako namjerava riješiti to pitanje i može li se očekivati bolja saradnja, Gavrankapetanović odgovara:

"Trudit ćemo se da animoziteta nema. Mjerit ćemo se samo u služenju bolesnim i u natjecanju u dobru. Ništa drugo nas ne zanima. Naravno u kršenju medicinskih pravila ponašanja, neetičnosti i grubosti prema bolesnim te neliječenju i nepružanju usluga pacijentima ćemo biti kao britka sablja", istakao je.

Svjestan brojnih odlazaka mladih medicinskih kadrova, Gavrankapetanović kaže da mlade ljekare možemo zadržati samo otvaranjem nade, stalnom obukom i edukacijama u inostranstvu kao i dolaskom stranih profesora u BiH.

"Takmičenje u odličnosti je jedini put", dodaje.

Komentarišući famozni "put pacijenta u Kantonu Sarajevu", Gavrankapetanović kaže da pružanje zdravstvenih usluga propisuje ministar zdravlja na osnovu mišljenja Zavoda za javno zdravstvo.

"Očekujemo da će se to brzo riješiti jer je to bolna tačka i stalni izvor lutanja bolesnih. Mi ćemo biti dobar dio sistema i služiti bolesnim na najbolji nacin. To obećavam", naglašava.

Za kraj razgovora ističe da je ogroman značaj i mogućnosti da Opća bolnica postane nastavna baza, a sutra Univerzitetska bolnica.

"Prenošenje znanja, učenje vještina naš je zavjet generacijama koje dolaze. Zato se tako uporno borimo za naše studente i amfiteatre te glas mladosti koja stiče sve najbolje u našoj ustanovi. Profesori i učitelji koji dolaze iz inostranstva, naša mladost koja uči vani i vraća se u svoju domovinu Bosnu - san je koji već sada vidim. Naša dužnost prema bolesnima, ali i prema ovom svetom tlu, odveć je velika i beskrajno bitna", poručio je prim. dr. Gavrankapetanović.

Gavrankapetanović je bio direktor Klinike za ortopediju na KCUS-u, a operisao je pacijente u najpriznatijim svjetskim ortopedskim klinikama. Otišao je s KCUS-a krajem 2017. godine nakon sukoba sa menadžmentom KCUS-a, tačnije direktoricom Sebijom Izetbegović, a angažman je nastavio u Općoj bolnici.

Ogroman doprinos zdravstvu je dao u ratnom Sarajevu kada je hrabro u najtežim vremenima pomagao građanima glavnog grada BiH.

Nakon prelaska prof. Gavrankapetanovića s KCUS-a u Opću bolnicu, nisu mu htjeli obnoviti ugovor o radu na Medicinskom fakultetu, s glavnim obrazloženjem da je, odlaskom s KCUS-a, ostao bez nastavne baze. Sud je u januaru prošle godine donio odluku da se Gavrankapetanović vrati na Medicinski fakultet.