BiH
2

Gašparovič: BiH nema alternativu ulaska u Evropsku uniju

FENA
Ivan Gašparovič (Foto: AFP)
Ivan Gašparovič (Foto: AFP)
Predsjednik Slovačke Republike Ivan Gašparovič u ekskluzivnom intervjuu za Agenciju FENA govori o odnosima svoje države i BiH, slovačkom iskustvu na putu ka Evropskoj uniji, trgovinskoj razmjeni.

Na početku razgovora Gašparovič je istakao da su bilateralni odnosi Slovačke i BiH veoma dobri i intenzivni.

"Slovačka Republika je zainteresirana za daljnje unapređenje odnosa s BiH iz dva razloga. Prvo, zbog blizine u geografskom smislu, mentalitetu, kulturi i historiji, a drugo, BiH je dio zapadnog Balkana kojem naša vanjska politika poklanja veliku pažnju, s obzirom na to da je Slovačka članica EU i NATO-a. Svjedočio sam vitalnosti i iskrenosti naših odnosa tokom moje nedavne zvanične posjete vašoj zemlji", kazao je Gašparovič. Iako su odnosi na visokom nivou, predsjednik Slovačke ističe da ima prostora i za njihovo dodatno unapređenje.

Bh. kultura treba biti više zastupljena u Slovačkoj

"Naprimjer, intenziviranje odnosa da bismo bolje iskoristili okvir odnosa koji su već postignuti. Saradnja na nivou parlamentarnih odbora daje opipljive i značajne rezultate tako da bismo ih trebali podići na viši nivo te postići veću angažiranost parlamentarnih lidera", dodao je.

Gašparovič je najavio i skoro održavanje prvog sastanka međuvladinog odbora o ekonomskoj saradnji.

"Slovačka s BiH ima i okvirni sporazum o kulturnoj suradnji. Slovačka kultura je relativno dobro predstavljena u BiH, ali bismo cijenili kada bi bh. kultura bila više zastupljena u Slovačkoj", kazao je.

Nasuprot odličnim bilateralnim odnosima, ekonomski i trgovinski odnosi, smatra Gašparovič, mogli bi biti intenzivniji.

"Osnovni sporazumni okvir već postoji u tom području. Mi smo ponosni na jedan uspješan slovački investicioni projekt u BiH, proizvođača CELEX toalet papira u Banjoj Luci, a koji sam posjetio tokom nedavne posjete BiH. Tokom posjete, grupa slovačkih privrednika je održala sastanak s potencijalnim partnerima u Sarajevu i Banjoj Luci. Naša bilateralna trgovinska razmjena je unaprijeđena uprkos globalnoj krizi. Prvobitno, izvoz iz Slovačke je značajno premašio uvoz iz BiH, ali bilateralna razmjena se stabilizira jer BiH ima mnogo za ponuditi slovačkim mušterijama. Ima mnogo prostora za suradnju u sektoru malih i srednjih preduzeća", pojasnio je predsjednik Slovačke.

Slovačka, dodao je, također ima mnogo ponuditi BiH, prvenstveno u energetskom sektoru, jednom od prioritetnih područja slovačkog ekonomskog razvoja.

Gašparovič se slaže da BiH nema alternativu ulasku u Evropsku uniju.

Fokus na integracijama u EU i NATO-u

"Tokom mojih nedavnih razgovora s vašim visokim predstavnicima, shvatio sam da je članstvo u EU vaš prioritet. Naravno, podržavam te stavove jer Slovačka je dobar primjer zemlje koja je imala mnogo koristi od procesa integracija. Ne samo kao zemlja, i građani su imali koristi također. Razgovarali smo o ovim pitanjima veoma otvoreno. Razumijem da BiH ima složen državni sistem, ali snažno vjerujem da ćete fokusirajući se na integracije postepeno prevazići sve mehanizme koji bi mogli omesti funkcioniranje vaše države", mišljenja je Gašparovič.

Podsjetio je da je Slovačka Republika pozitivna priča EU integracija i istovremeno to je zemlja s parametrima usporedivim s BiH.

"Nadalje, zadaci transformacije i izazovi pred vama su slični onima kroz koje smo i mi morali proći. Tako da logično pretpostavljam da je najbolje za vas da ubrzate napredak prema članstvu u EU i NATO-u. Ovu drugu fazu procesa integracija sam detaljno razmatrao s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom tokom moje nedavne posjete BiH, jer znam da je agenda NATO-a osjetljivo pitanje za bosanske Srbe i da ta agenda nema mnogo podrške među njima. Mislim da me razumio, što je i potvrdio njegov javni komentar nakon našeg razgovora", precizirao je Gašparovič.

Budući da je Slovačka prošla isti put prema EU kao i BiH, Gašparovič podsjeća da Slovačka daje punu podršku euroatlantskm integracijama BiH.

"Slovačka Republika ne samo da može savjetovati BiH o budućim koracima u procesu integracija već to i kontinuirano radi već nekoliko godina. Implementirali smo 68 različitih projekata u BiH iz oblasti euroatlantskih integracija u totalnoj vrijednosti od oko 2,5 miliona eura. Mnogi vaši eksperti su putem ovih projekata uvidjeli na koji način smo rješavali komplicirane zadatke iz procesa integracije u EU. Ali, naravno, postoje zadaci koji su zajednički za sve države kandidate, kao i određeni izazovi za svaku zemlju. Međutim, mi smo shvatili da svi zadaci mogu biti ispunjeni ukoliko razumijete značaj i vrijednost cilja koji želite da postignete", rekao je u razgovoru za Agenciju FENA predsjednik Slovačke Republike Ivan Gašparovič.