Pripreme za izbore
218

Gasi se jedna od najstarijih političkih partija u BiH, članstvo prelazi u Našu stranku

R. D.
Ujedinjuju se dvije liberalne opcije
Ujedinjuju se dvije liberalne opcije
Naša stranka je u ovu izbornu godinu ušla s akvizicijom te se pojačala članstvom Liberalno demokrantske stranke (LDS), još jedne liberalne političke opcije.

Kako saznaje portal Klix.ba, neće biti formalnog spajanja, već će se članstvo LDS-a pridružiti Našoj stranci, čime će formalno prestati da postoji jedna od najstarijih političkih organizacija u našoj zemlji.

Ideja spajanja ovih dviju programski bliskih političkih opcija stara je čak 13 godina, još od izbora 2008. godine, ali za njenu realizaciju trebalo je izgleda sačekati skoro potpuno gašenje LDS-a.

Vijest o ovoj političkoj akviziciji još nije objavljena, ali su informisani organi stranaka, a "spajanje" će biti implementirano u predizbornim procesima koji Našoj stranci predstoje u pripremama za oktobarske izbore.

LDS u ovaj "politički brak" unosi 11 svojih općinskih, gradskih ili regionalnih organizacija te vjećnike u nekoliko općina u Federaciji BiH. Za Našu stranku bitno je da su LDS-ove lokalne organizacije komplementarne njihovim, odnosno ne dolaze iz istih općina ili gradova, čime se širi njena politička mreža.

Zlatni dani LDS-a obuhvataju prve poslijeratne izborne cikluse, kad je ova politička opcija predvođena Rasimom Kadićem bila dio tzv. CD koalicije (Koalicije za cjelovitu i demokratsku Bosnu i Hercegovinu) zajedno sa SDA, Strankom za BiH i GDS-om. LDS je bio i dio vlasti, kao dio Platforme za promjene, gdje je "naslovnu ulogu" imao SDP.

Kasnije slijedi pad ove političke opcije praćen gomilanjem dugova, a 2005. godine Kadića na čelnoj poziciji mijenja Lamija Tanović.