Pitanje za ministra
112

Gasal-Vražalica: Dodjeljuje li Vijeće ministara sredstva po principu ko ima više rangiranu osobu na vlasti?

Piše: Er. M.
Maja Gasal-Vražalica (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Maja Gasal-Vražalica (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Zastupnica Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Maja Gasal-Vražalica tražila je od Vijeća ministara BiH da joj odgovori kako je moguće da je projekt Udruženja Hrvatska žena Livno finansiran iz grantova Vijeća ministara BiH 100.000 KM, a drugi značajniji projekti nisu.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović kazao je da je Udruženje Hrvatska žena Livno apliciralo za dodjelu sredstava u skladu s Odlukom o kriteriju dodjele sredstava u oblasti kulture i da je konačnu odluku donijelo Vijeće ministara BiH.

Osmanović je dodao da je Udruženje Hrvatska žena Livno u aprilu obavijestilo Ministarstvo civilnih poslova BiH da još nisu počeli realizaciju projekta te da od njega odustaju. Kako kaže, ovo udruženje na kraju je vratilo novac Ministarstvu civilnih poslova BiH, o čemu postoje dokazi, odnosno uplatnica.

Zastupnica Gasal-Vražalica nije bila zadovoljna odgovorom, zbog čega je od Osmanovića tražila da se pismeno očituje o vrednovanju aplikacija. Ona je istakla da treba utvrditi da li se sredstva Vijeća ministara BiH dodjeljuju po principu ko ima više rangiranu osobu na vlasti u našoj zemlji, zbog čega je i tražila izvještaj komisije o vrednovanju svih aplikanata.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Podsjećamo, Udruženje Hrvatska žena Livno je inkasiralo 100.000 KM od Vijeća ministara, a zanimljivo je da je na čelu tog udruženja Tihana Krželj, snaha Borjane Krišto (djevojački Krželj).

Tihana Krželj udata je za jedinog Borjaninog brata, a cijelo Livno potreslo je saznanje koliko je budžetskih sredstava stizalo u udruženje koje vodi Tihana Krželj u trenutku dok iz Livna trbuhom za kruhom odlaze rijeke mladih ljudi.

Ovo je ujedno bio i razlog kamenovanja Borjane Krišto ispred porodične kuće u Livnu. Ona je nakon incidenta izjavila da je napadi neće prestrašiti sve dok ima podršku svog naroda.

Navode o dodjeli sredstava iz grantova Vijeća ministara BiH nazvala je lažnim uprkos tome što je i u Službenom listu BiH objavljeno kako je Tihana Krželj dobila 100.000 KM od institucija BiH.