{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Garib: Vrijeme je da se nastavi reforma penzionog sistema

F
8.5.2013. u 11:37
2
1
Garib: Vrijeme je da se nastavi reforma penzionog sistema
2
Garib: Vrijeme je da se nastavi reforma penzionog sistema
Pomoćnik direktora Federalnog zavoda za PIO Sulejman Garib kazao je da Zavod svoje obaveze servisira uredno, da u okviru raspoloživih mogućnosti pokušava iznaći najbolja moguća rješenja, ali i naglašava da bi, u narednih godinu ili dvije mogli zapasti u velike teškoće ako se ovakvo stanje nastavi.
"Sigurno je da bi više 'ubranih' sredstava po osnovu doprinosa značilo i veću finansijsku stabilnost Federalnog zavoda PIO. Značilo bi i kad bi budžetske pozicije bile izdašnije prema penzionerima koji su uvedeni u pravo pod povoljnijim uvjetima. No situacija je takva kakva je i mi se moramo prilagođavati limitiranim okolnostima u kojima djelujemo. Mislim da ćemo još izvjesno vrijeme moći funkcionirati, doduše otežano, ali bojim se da bismo u perspektivi, u narednih godinu ili dvije mogli zapasti u velike teškoće ako se ništa ne promijeni", kazao je Feni Garib.

Prema zvaničnim podacima, u FBiH trenutno ima 445.000 osiguranika koji servisiraju više od 380.000 penzionera što je okarakterizirano kao funkcioniranje sistema na granici izdržljivosti.

"To znači da je, gledano iz ugla teorije sistema međugeneracijske solidarnosti, već davno probijen donji prag. Znači, mi funkcioniramo na granici izdržljivosti. Ovakav odnos broja zaposlenika i penzionera u omjeru 1,15:1 ne može dovesti u stabilniji položaj Zavod kao instituciju koja ima obavezu da uredno servisira ogroman broj penzionera", kazao je on.

Mi smo, kaže, sad u finansijski dosta složenoj situaciji zbog kontinuiranog priliva penzionera s jedne i limitiranih prihoda s druge strane. Prihodi po osnovu doprinosa su prilično ograničeni i kreću se u mjesečnom rasponu od 115 do 125 miliona KM. Budžetska davanja po osnovu redovnih mjesečnih obaveza i duga iz ranijeg perioda za tzv. povlaštene kategorije penzija su ograničena usvojenim iznosom u budžetu Federacije BiH.

Stoga se, kaže on, moraju hitno i "u hodu“ iznalaziti rješenja da bi se postojeći sistem penzijsko-invalidskog osiguranja konsolidirao i da bismo u godine koje dolaze ušli s više perspektive.

Pomoćnik direktora Federalnog zavoda za PIO Sulejman Garib rukovodio je, uime ranijih sastava Vlade FBiH, do 2011. godine timom za izradu strategije reforme penzionog sistema u FBiH. Kaže da se na tom projektu radi od 2007. godine te da je vrijeme da se usvoji dokument takve vrste.

"Mislim da je bespotrebno potrošeno puno vremena i da je vrijeme da se usvoji jedan takav dokument. Prijeka je potreba da se krupnim koracima nastavi reforma penzionog sistema kako zbog sadašnjih, tako i zbog budućih penzionera. Sama strategija predstavlja okvir i trasiranje puta za izmjenu velikog broja zakona i podzakonskih akata kojima se regulira ova materija. Stoga je manje važno kakva će konačna rješenja biti, u ovom trenutku u samoj strategiji kao dokumentu. Više se pažnje mora posvetiti izmjeni zakonske regulative koja definira konačna rješenja", kaže Garib.

Mišljenja je da nije toliko bitno ni da li ovaj dokument odražava potrebe izgradnje sistema za dugi period u budućnost, koliko je važno da se postojeći evidentni problemi u sadašnjem penzionom sistemu riješe tj. da se otklone neke anomalije koje opterećuju postojeći penzioni sistem. Isto tako nužno je da se pristupi iznalaženju rješenja da bi se budućim penzionerima otvorila mogućnost da se na bazi dobrovoljnih penzionih fondova ustroji penzioni sistem nalik onima u državama regije i državama razvijene tržišne ekonomije.

Iz svega proizilazi da je, bez obzira na dinamiku kojom će ići usvajanje strategije kao dokumenta, potrebno da se postojeći Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju doradi, hitno krene s izmjenama i dopunama zakona, da se, između ostalog, sistem obračuna penzija uredi na novi način, te da se ozbiljno pristupi finansijskoj konsolidaciji Federalnog zavoda za PIO.

Nacrt strategije reforme penzionog fonda u FBiH sačinila je radna grupa, a sad je to prijedlog Vlade FBiH. Najavljuje se da će biti formirana tripartitna grupa koja će razraditi taj prijedlog i donijeti konačnu strategiju.

Kao model budućeg sistema penzijskog i invalidskog osiguranja u tom dokumentu predviđen je tradicionalni oblik penzijskog i invalidskog osiguranja, penzioniranje pod povoljnijim uvjetima, a kao treći stub dobrovoljno penzijsko osiguranje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: