Scotland Yard
0

Ganić u pritvoru u Londonu ostaje do 29. marta

Piše: A. Panjeta
Ejup Ganić
Ejup Ganić
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Bariša Čolak potvrdio je za BHT 1 da je Ejupu Ganiću, članu ratnog Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, određen pritvor u Londonu do 29. marta.

Nakon što su ga danas u 14 sati na londonskom aerodromu Heathrow dok je namjeravao napustiti grad, priveli pripadnici ekstradicijske jedinice Scotland Yarda, Ganić se pojavio pred sudijom Suda u Westminsteru, javili su britanski mediji, a potvrđeno BHT-u iz Scotland Yarda.

Iz Britanskog Foreign Officea saopćili su da je Ganić priveden na osnovu zahtjeva za izručenje iz Srbije, te su kazali kako će sud o tome odlučiti nakon što dobije svu dokumentaciju kojom Srbija pravda zahtjev za izručenje.

"Nakon što stigne sva dokumentacija, odrediće se tačan datum ekstradicijskog saslušanja. Tada će sudac odlučiti postoje li ikakve prepreke izručenju Ganića Srbiji. S obzirom da je slučaj u toku, bilo bi neprimjereno dalje ga komentirati", rečeno je iz Britanskog Foreign Officea.

S druge strane, iz Ministarstva pravde Srbije već je najavljeno kako će odmah ujutro u Britaniju uputiti molbu za Ganićevo izručenje, a Srbija ima 45 dana da pošalje kompletnu dokumentaciju na osnovu koje će sud odlučivati o zahtjevu za izručenje. Ministrica pravde Srbije Snežana Malović kazala je srbijanskim medijima da je Ganić priveden na osnovu zahtjeva beogradskog Interpola kojeg je o hapšenju obavijestio Interpol iz Londona.