BiH
0

Galić: Za Sarajevo nepravedno optužena samo srpska strana

SRNA
Bivši komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske general Stanislav Galić ponovio je u nastavku svjedočenja na suđenju nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu, da civili u Sarajevu nisu bili cilj srpskih snaga.

Galić je izrazio žaljenje zbog svih žrtava sukoba i ukazao da je za civilne gubitke u Sarajevu nepravedno optužena samo srpska stana, kao i da nije postavljeno pitanje da li su bile preduzete sve mjere zaštite civila.

"Pitanje je koliko su krive srpske snage, a koliko druga strana, i da li su bile preduzete sve mjere zaštite civila", rekao je Galić, istakavši da tribunal nikoga nije optužio za srpske gubitke u Sarajevu.

Tužilac Carolyn Edgerton navela je da su, prema demografskim podacima, najveći dio žrtava snajperskog djelovanja u Sarajevu bili civili i da su, dok je Galić bio na čelu Sarajevsko-romanijskog korpusa, 253 civila ubijena, a ranjeno skoro 1.300, na što je Galić rekao da su to podaci Eve Tabo i da "te gubitke niko nije verifikovao".

On je ukazao da nije pravljena ni razlika između snajperske i obične puščane vatre, dok je tužilac upitao "zar nije svejedno ako jedan od vojnika puca iz puške ili iz snajpera".

Edgerton je navela da je "15 do 20 osoba dolazilo u dio Sarajeva pod komandom Sarajevsko-romanijskog korpusa" i pitala može li svjedok da potvrdi da je njegov korpus dobijao informacije o civilnim žrtvama od tih ljudi. Galić je odgovorio da "ne bi rekao da ih je bilo toliko", već da su te grupe bile manje, te da nije bilo puno takvih prelazaka.

"Prilikom dejstava na vojni cilj, računali smo da može doći do civilnih žrtava, ali se ne sjećam da sam od prebjega dobijao informacije", rekao je Galić.

Upitan ga li je dobijao informacije međunarodnih posmatrača da srpske snage otvaraju vatru iz minobacača i na taj način uzrokuju civilne žrtve, Galić je odgovorio da "nije dobijao sve informacije” i da "nije bio obaviješten o svim incidentima".

Galić je negirao tvrdnju tužioca da nije odgovarao na protestna pisma predstavnika UN zbog granatiranja položaja njihovih snaga, te potvrdio da je, u razgovoru sa predstavnicima Unprofora, navodio u kakvom obliku hoće da prima proteste i šta protest treba da sadrži.

Upitan da li je na bilo koji protest odgovorio tako što bi prihvatio odgovornost, Galić je rekao da je on podatke dobijao od potčinjenih komandi. "Dobijao sam odgovore da se radilo o uzvratnoj vatri ili da nisu otvarali vatru", rekao je Galić.

Svjedok je negirao tvrdnje tužilaštva da je srpska strana "manipulisala snabdijevanjem struje, vode i gasa" u Sarajevu. Galić je rekao da ne zna da je sprečavan dotok vode i energenata i da bi, da se to radilo, “sami sebi spriječili” snabdijevanje.

Zastupnik tužilaštva sutra će nastaviti da unakrsno ispituje Galića.