BiH
3

Galerija "Festić" realizirala projekt u čast sjećanja na Vijećnicu

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Galerija "Festić" i počasni konzulat Republike BiH u Sloveniji, pod okriljem Univerzitetne biblioteke Maribor (UKM), realizirala je projekt "Izgubljene iluzije nekog vremena - podsjetnik na uništenje Vijećnice", u okviru programa Europske prijestolnice kulture - Maribor 2012.

Projekt je organiziran u čast obilježavanja tragičnog događaja kad je bila uništena skoro sva dragocjena riznica knjiga i kulturne ostavštine u Vijećnici, i izgorjelo više od dva miliona knjiga, tekstova i drugog neprocjenljivog gradiva, saopćeno je iz Galerije "Festić".

U okviru priredbi na taj dan (25. augusta) i uspomene na dragocjeni kulturni spomenik organizirano je niz kulturnih događaja, među kojima i simpozij kada su ugledni akademski predstavnici Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH (NUBBIH), Gazi Husrev-begove biblioteke i Orijentalnog instituta Sarajevo na kratko predstavili lična doživljavanja i događanja u vrijeme opsade Sarajeva (1992.-1995.) i neprocjenljivog gubitka koje su pretrpjele institucije koje predstavljaju.

Govornici na simpoziju bili su zamjenica direktora NUBBiH Bedita Islamović, direktor Gazi Husrev-begove biblioteke Mustafa Jahić, viša znanstvena suradnica i predsjednica Znanstvenog odbora Orientalnog instituta iz Sarajeva Lejla Gazić, te Senada Dizdar s Filozofskog fakulteta Sarajevo, Odsjeka za komparativnu književnost i bibliotekarstvo.

Ugledne goste iz Sarajeva pozdravio je rektor Univerziteta u Mariboru Danijel Rebolj, podžupan mag. Tomaž Kancler, konzul BiH u Sloveniji Smail Festić i direktorica Univerzitetne biblioteke Maribor Zdenka Petermanec.

U izložbenom salonu Univerziteta u Mariboru postavljena je fotografska izložba akademskog slikara, fotografa, režisera i svestranog umjetnika Rudija Urana o temi "Preživjeli Srebrenice".

Pod okriljem autorskog projekta Galerije "Festić" - "Duga prijateljstva" i počasnog konzulata RBiH u Sloveniji, kao prvi kulturni događaj u sklopu pratećeg umjetničkog programa slovensko-bosansko-hercegovačkog prijateljstva u Kulturnom centru Sinagoga održano je literarno veče s uglednim slovenskim književnikom Marjanom Pungartnikom i bh. savremenim pjesnikom Admiralom Mahićem.

Glavni događaj kulturnog programa u sklopu projekta pratećeg programa kulturnog događaja bilo je otvorenje likovne izložbe u Galeriji "Festić" koja već dvije i po decenije djeluje kao kulturni most i spaja bosansko-hercegovačke i slovenske umjetnike.

Ova Galerija u kojoj djeluje i počasni konzulat RBiH u Sloveniji predstavila je renomirana imena iz svijeta likovne umjetnosti, dvije različite kulture, mentalitete ljudi, suptilne duše, koje su baš u likovnom stvaralaštvu našle zajednički smisao beskrajne simbioze.

Umjetničke radove izložili su renomirani slovenski i bh. umjetnici: Petar Beus, Metka Erzar, Hamo Ibrulj, Narcis Kantardžić, Štefan Marflak, Marijan Mirt i Viktor Šest.

Izložbu je otvorio ambasador RBiH u Sloveniji Slavko Puljić, a uvaženim gostima iz Sarajeva zahvalio se i počasni konzul BiH u Sloveniji Smail Festić.

Kao zaključni događaj u sklopu pratećeg dijela kulturnog događaja na najstarijem trgu u gradu Mariboru održana je i projekcija dokumentarnog filma BBC-a "The love of books - a Sarajevo story", koji je nastao u vrijeme opsade grada Sarajeva.