Kazna od pet do osam godina
0

Gajić priznao ratni zločin protiv zarobljenika u Bihaću

FENA
Pavle Gajić, optužen za zločin na području Bihaća, postigao je s Tužilaštvom BiH sporazum o priznanju krivice kojim je predložena kazna između pet i osam godina zatvora.

Prema sporazumu, Gajić je priznao da je kao pripadnik Izviđačko-diverzantskog odreda ''Orlovi Grmeča'' Vojske Republike Srpske (VRS), u novembru 1994. godine u naselju Sokolac (općina Bihać) bajonetom usmrtio jednog zarobljenog pripadnika Armije BiH (ABiH).

Tužilac Tužilaštva BiH Dragan Čorlija je rekao da je razgovarao s porodicom ubijenog Nedžada Dizdarevića i da su oni izrazili razumijevanje i podršku postignutom sporazumu.

''Poseban interes za sporazum imali smo radi zaštite ključnih svjedoka, koji su bili izloženi pritiscima. Osim toga, ovo je jednostavan slučaj, s jednim optuženim i jednom radnjom. Smatramo da je odbrana bila fer što je ponudila sporazum na početku suđenja”, rekao je Čorlija.

Suđenje Pavlu Gajiću započelo je 17. maja. Početak suđenja je nekoliko puta odgađan da bi vještaci utvrdili da li je optuženi sposoban da prisustvuje suđenju.

Gajić je kazao da je na sporazum o priznanju krivice pristao bez ikakvog pritiska, svjesno i dobrovoljno. Tužilac je dodao da se optuženi sporazumom ne obavezuje da svjedoči u drugim predmetima, jer je prema ocjeni Tužilaštva psihološki profil optuženog takav da bi njegovo svjedočenje bilo ''nepouzdano i nekredibilno''.

Tužilaštvo je dostavilo materijalne dokaze Sudskom vijeću, koje će ih razmotriti zajedno sa sporazumom. Sporazum je dostavljen Sudu BiH na razmatranje. Na narednom ročištu, koje je zakazano za 15. juni, Sudsko vijeće će saopćtiti da li prihvata sporazum, a ukoliko ga prihvati, izreći će kaznu optuženom Gajiću.