"Prednost imaju lobisti"
0

FZO RS: Osiguranici ispaštaju zbog neizdavanja dozvole za ruske lijekove

M. N.
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Fond zdravstvenog osiguranja RS-a apelovao je na Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH da ubrza procedure izdavanja dozvola za promet ruskih farmaceutskih kompanija te da ne dozvoli da postane talac tromosti i utjecaja raznih lobista kojima ne odgovara prodor ruskih lijekova na tržište BiH.
"Zdravstveni sistem RS-a sada zbog monopola pojedinih proizvođača skupih lijekova na tržištu ima nerealno visoke cijene, ali bez obzira na te prednosti, oni se ipak sve češće povlače i ostavljaju tržište BiH bez adekvatnih lijekova. Taj ceh plaća, kako FZO RS tako i osiguranici za koje se u takvim tržnim uslovima teško može nabaviti prijeko potreban lijek", kažu iz FZO RS.

Ističu kako se većom ponudom lijekova i većom konkurencijom, tj. dozvolama ulaska na tržište relevantnih kompanija, postiže bolja snabdjevenost tržišta lijekovima, a zdravstveni sistem dobija šansu da brže nabavlja mnoge inovativne lijekove po znatno nižoj cijeni.

"Budući da postoji popriličan zastoj u izdavanju neophodnih dozvola za promet ruskih lijekova na tržištu BiH, s pravom postavljamo pitanje da li nadležna agencija prednost daje lobistima kojima ne odgovara prodor ruskih kompanija ili građanima i fondovima koji nabavljaju lijekove za svoje osiguranike? Na primjeru kubanske 'Cimavaks' vakcine, kada je po ubrzanoj proceduri i bez dozvole Evropske agencije za farmakologiju i mišljenja članova Komisije za lijekove BiH ova vakcina registrovana u BiH, očito je da je stalno traženje dodatnih mišljenja eksperata samo izgovor da ruski lijekovi ne dođu na tržište BiH. Kako je moguće da lijekovi koji su urađeni po svim standardima i kojima se sada uspješno snabdijeva ogromno rusko tržište, ali i šire, ne mogu da dobiju dozvolu za promet u BiH?", pitaju iz FZO RS.

Podsjetimo, sedam članova Komisije za lijekove Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH iz Federacije BiH je glasalo protiv registracije biosimilara iz Rusije. Riječ je o lijekovima koji su slični biološkim lijekovima, imaju slična dejstva kao originalni biološki lijekovi, ali nemaju identičnu hemijsku strukturu. Njihova cijena je mnogo povoljnija, jeftiniji su za oko 30 posto od originalnih bioloških lijekova.

U konkretnom slučaju kompanija iz Bijeljine tražila je registraciju dva lijeka iz Rusije, a procjene su da bi uvoz lijekova iz ove zemlje u RS-u značio i uštedu od šest miliona KM godišnje. Nadležne u Republici Srpskoj začudili su glasovi protiv i članova komisije iz redova HDZ-a.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS apelovali su na sve relevantne institucije da se stave u službu zdravstvenog sistema RS-a i ne budu saučesnici u igri lobista u kojoj se najmanje misli na interes pacijenata i zdravstvene nauke.

Član Stručnog vijeća Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Lazar Prodanović rekao je ranije za Klix.ba kako spomenuta odluka nije konačna.

O ovom problemu oglasio se i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je rekao kako firme iz Sankt Peterburga lijekove nesmetano izvoze u EU.