Jučer na protestima
343

FUP: Zenički major lišen slobode nakon što je teško povrijedio policajca

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Federalna uprava policije saopćila je danas da je u toku jučerašnjih protesta demobilisanih boraca pred sjedištem Parlamenta FBiH u Sarajevu oko 17:45 sati došlo do pokušaja nasilnog ulaska u zgradu te da je pritom osoba inicijala D. H. (1968) iz Zenice fizički napala policajce i jednog pripadnika FUP-a teško povrijedila.

Radi se o načelniku Sektora uniformisane policije FUP-a kojem je ukazana ljekarska pomoć na Klinici urgentne medicine KCUS-a, a bivši major iz Zenice je zbog napada na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti lišen slobode i protiv njega je nakon kriminalističke obrade Tužilaštvu Kantona Sarajevo podnesen izvještaj i počinjenom djelu.

"Osoba D.H je evidentirana kao višestruki povratnik u vršenju krivičnih djela nasilničko ponašanje, izazivanje opće opasnosti pucanjem iz vatrenog oružja, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, a on je 2013. godine zbog većeg broja izvršenih krivičnih djela bio predmetom kriminalističke obrade Federalne uprave policije. Također želimo informirati javnost da Specijalna policijska jedinica Federalne uprave policije 17.04.2017 godine nije uopšte bila angažirana u okviru osiguranja niti je vršila bilo kakve aktivnosti u vezi sa istim", navedeno je u saopćenju za javnost FUP-a.

Podsjetimo, radi se o osobi koja se predstavila kao ratni major Hajriz Doglod. On je jučer policajca optužio da ga je spriječio pri pokušaju ulaska u zgradu.

"U tom fizičkom obračunu sam ga uhvatio za vrat nakon čega je on mene udario palicom. Kada se situacija smirila izvinio sam se, ali on nije htio prihvatiti moje izvinjenje", rekao je Doglod.