Nered u instituciji
14

FUP unatoč problemima: Upražnjene pozicije neće utjecati na otkrivanje krivičnih djela

Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Federalna uprava policije (FUP) je 1. februara održala radnu sjednicu kolegija na kojoj su, kako je saopćeno, razmatrani postignuti rezultati rada organizacionih jedinica FUP-a tokom mjeseca januara 2019. godine i aktuelna pitanja vezana za nesmetan rad i funkcionisanje Uprave policije.

Nisu, međutim, saopćili da je protekle sedmice suspendovan načelnik Sektora za podršku Ibro Bešlija koji je ukazivao na određene nezakonitosti u Federalnoj upravi policije. Rješenje o suspenziji je potpisao načelnik Federalne istražne službe kriminalističke policije Nurudin Hafizović.

Upravo je Hafizović predvodio kolegij Federalne uprave policije 1. februara, nakon čega je saopćeno da će on, shodno članu 45. stav 3. Zakona o unutrašnjim poslovima Federacije BiH, rukovoditi FUP-om do zvaničnog imenovanja direktora, odnosno zamjenika direktora tog policijskog organa.

"Posebno se osvrnuo na funkcionisanje FUP-a i novonastalu situaciju, s obzirom na to da je u toku procedura izbora i imenovanja direktora i zamjenika Uprave policije. Rukovodioci osnovnih organizacionih jedinica su iznijeli svoje stavove vezane za aktuelnu situaciju u Upravi policije iskazavši podršku da se bez obzira na upražnjene pozicije direktora i zamjenika direktora nastavi nesmetano funkcionisanje i rukovođenje organom, a u skladu sa zakonskim propisima i procedurama", stoji u saopćenju FUP-a.

Prešutjeli su, međutim, da određeni rukovodioci osnovnih organizacionih jedinica ne uvažavaju novo rukovodstvo Federalne uprave policije, odnosno Nurudina Hafizovića, budući da smatraju kako je on nezakonito na toj poziciji.

Na sjednici je konstatovano da će Federalna uprava policije kao i do sada nastaviti svoje kontinuirano djelovanje u punom kapacitetu na sprečavanju i otkrivanju krivičnih djela i izvršilaca iz svoje nadležnosti, djelujući isključivo na osnovama zakonitosti u radu, profesionalnom odnosu i primjeni pravila struke.