BiH
65

FUP: Svi uhapšeni su osumnjičeni za terorizam i kršenje Zakona o slobodi vjere

Piše: Er. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U okviru policijske akcije kodnog naziva "Rez" u Sarajevu je slobode lišeno 11 osoba koje se dovode u vezu s krivičnim djelom terorizma i finansiranja terorizma, pripremanja krivičnog djela, podstrekavanja i navođenja osoba na odlazak na strana ratišta, te u vezu s kršenjem Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH, kazala je Marina Zović iz Federalne uprave policije.

Viša inspektorica Marina Zović kazala je kako su službenici Federalne uprave policije i Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova uz angažman Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije, postupajući po naredbi Suda Bosne i Hercegovine, a pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, rano jutros započeli realizaciju operativne akcije kodnog naziva "Rez". U okviru navedene akcije slobode je lišeno 11 osoba.

Zović je kazala kako su pretresi izvršeni na 13 lokacija na području Kantona Sarajevo, a osobe lišene slobode su prevedene u službene prostorije FUP-a radi kriminalističke obrade i bit će predate Tužilaštvu Bosne i Hercegovine uz izvještaje o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu.

"Asistenciju su nam pružali pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo i to nam je bilo od velikog značaja", zaključila je Zović.