BiH
11

FUP odgovorio na optužbe Nermina Nikšića: U svakom segmentu rada postupamo u skladu sa zakonom

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što je poslanik SDP-a u Parlamentu FBiH Nermin Nikšić pokrenuo Incijativu za provođenje parlamentarnog nadzora nad zakonitošću rada Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova i Federalne uprave policije, iz FUP-a je saopćeno da ova institucija u svakom segmentu svog rada postupa u skladu sa zakonom, odnosno nadležnostima i ovlastima.

Ističu da FUP nema nikakve nadležnosti ni ingerencije koje se odnose na imenovanje Nezavisnog odbora, obzirom da Parlament Federacije Bosne i Hercegovine ima apsolutnu nadležnost u odnosu na izbor i uspostavu kako radnih tako i civilnih tijela. Iz FUP-a izražavaju čuđenje zbog čega ova radna tijela još uvijek nisu uspostavljena.

Dodaju i da je oprema za prisluškivanje koju je Nikšić spomenuo nabavljena u decembru 2016. godine, u cilju jačanja kapaciteta i rada u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma i drugih oblika kriminala, s tim da je oprema u testnoj fazi rada i još nije korištena prilikom provedbe posebnih istražnih radnji.

"Federalna uprava policije je depolitiziran organ koji postupa u skladu sa Zakonom uključujući profesionalne standarde, a što uključuje i rad direktora Federalne uprave policije. Istrage koje vodi ova Uprava provode se isključivo pod nadzorom nadležnih tužilaštava. U odnosu na ocjenu Nermina Nikšića da su određena tužilaštva odustala od usluga FUP-a, zbog navodnog nepovjerenja u profesionalni rad, objektivnost i politički utjecaj, naglašavamo da je ta ocjena potpuno neutemeljena, a potvrda toga je činjenica da je u određenom broju istraga koje ova Uprava sprovodi u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Kantona Sarajevo, obuhvaćen jedan broj visokopozicioniranih dužnosnika iz političke stranke Nerimina Nikšića, kao i drugih političkih stranaka", saopćeno je iz FUP-a.

Dodaju i da je Nikšić na zahtjev Kantonalnog tužilaštva prije nekoliko dana davao izjavu u službenim prostorijama ove Uprave. Smatraju da upravo to može predstavljati uzrok njegovog istupanja u javnost u vezi s predmetnim.

"Kada je riječ o političkom uticaju o kojem je govorio Nikšić ne možemo se očitovati u odnosu na isto s obzirom da isti nije precizirao da li to zapravo znači da je Federalna uprava policije bila pod uticajem političke stranke Nermin Nikšića dok je isti bio na vlasti u prethodnom mandatnom periodu", saopćili su iz FUP-a.