Reakcija
30

FUP o incidentu pred Parlamentom FBiH: Novinari su kontaminirali sigurnosni prostor

Klix.ba
Federalna uprava policije (FUP) oglasila se saopćenjem za javnost u povodu nedavnog incidenta ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH kada su policijski službenici prijetili ekipi Radija Sloboda Evropa.

S obzirom na upućene pritužbe, u odnosu na ponašanje i rad policijskih službenika Federalne uprave policije Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine, na dan 21. septembar 2017. godine, prilikom pojačanog osiguranja objekta Parlamenta Federacije BiH, Jedinica za profesionalne standarde Federalne uprave policije je po naredbi direktora FUP-a Dragana Lukača provela postupak interne istrage.

Tim povodom oglasio se FUP čije saopćenje prenosimo u cijelosti:

"Dana 21. septembra 2017. godine Federalna uprava policije, kao nadležni policijski organ, je vršila pojačano osiguranje objekta Parlamenta Federacije BiH, a povodom održavanja sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH, i s tim u vezi nenajavljenog protesnog okupljanja demobiliziranih boraca ispred Parlamenta FBiH.

Navedeni događaj pratilo je blizu 35 novinara iz raznih medijskih kuća, koji su svoj posao uradili nesmetano, profesionalno i bez ikakvih ograničenja.

Čitav događaj protekao je u normalnim okvirima, korektnim odnosima svih sudionika, kako unutar objekta Parlamenta, tako i na prostoru ispred istog objekta. Svi policijski službenici koji su učestvovali u osiguranju navedenog događaja su svoj posao uradili profesionalno, stručno, zakonito i prema pravilima struke, uz poštivanje Etičkog kodeksa za rad policije.

U okviru odvijanja navedenog događaja, u 11:50 sati, dvije NN osobe su napravile incident ispred objekta Parlamenta, na prostoru gdje se odvijao protest boračke populacije, čime su kontaminirali sigurnosni prostor i učinili ga visokorizičnim.

Kasnijim policijskim radnjama utvrđeno je da su navedene NN osobe djelatnici uvažene medijske kuće Radio Slobodna Evropa- TV Liberty.

Navedene osobe su se potpuno oglušile o zakonito izdate zapovijedi ovlaštenih službenih osoba Federalne uprave policije, čineći pritom vrlo ozbiljne zakonske prekršaje, a njihovo ponašanje i postupci bili su u maniru huliganstva.

Isti su vrijeđali i omalovažavali policijske službenike i Federalnu upravu policije. Svjesni svog nedoličnog ponašanja i postupaka, oni su nakon toga izdali potpuno netačna saopćenja za javnost.

Svemu navedenom svjedoči i pismo podrške upućeno Federalnoj upravi policije od pripadnika boračke populacije koji su bili na ovom skupu.

Federalna uprava policije ima otvorenu transparentnu i kontinuiranu saradnju sa svim medijskim kućama i servisima u našoj zemlji i izvan nje, uvijek smo pružali zaštitu svakom medijskom djelatniku što ćemo činiti i ubuduće.

Pozivamo zastupnika Udruženja BH novinara gospođu Borku Rudić da u Federalnoj upravi policije ostvari uvid u svu dokumentaciju u vezi s pomenutim događajem, bez ikakvih limita, i demantira navode ishitreno izdatog saopćenja ovog udruženja od 23. septembra 2017. godine.

Pozivamo ovlaštenog predstavnika uvažene medijske kuće Radio Slobodna Evropa da se također u Federalnoj upravi policije informira o navedenom i ostvari uvid u dokumentaciju u vezi sa navedenim slučajem te da u vezi s ponašanjem i postupcima djelatnika svoje kuće provede odgovarajući postupak. Nadamo se da će ova medijska kuća primijeniti u ovom slučaju Kodeks za štampu i medije u Bosni i Hercegovini", saopćeno je u FUP-u.