"Nije mu prvi put"
7

FUP: Nikšićevi navodi o prisluškivanju su neutemeljeni i tendenciozni

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Federalna uprava policije smatra da je izjava Nermina Nikšića o navodnom nezakonitom prisluškivanju telefonskih brojeva neutemeljena.

"Povodom javnog istupanja zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Nermina Nikšića, u okviru kojeg je iznio tvrdnje da se u Federalnoj upravi policije vrši nezakonito prisluškivanje telefonskih brojeva, kao i druge neutemeljene ocjene u vezi sa istim, Federalna uprava policije obavještava javnost da su svi navodi Nermina Nikšića neutemeljeni, tendenciozni i opetovano provokativno interpretirani", saopćeno je iz FUP-a.

Kako je navedeno, Jedinica za profesionalne standarde Federalne uprave policije je izvršila određene provjere u cilju utvrđivanja svih činjenica, a kojom prilikom je utvrđeno da sve radnje Federalna uprava policije provodi isključivo u skladu sa zakonom.

"Napominjemo da ovo nije prvi put da Nermin Nikšić iznosi neargumentovane tvrdnje o radu u Federalnoj upravi policije, kako bi diskreditovao kako Federalnu upravu policije, tako i rukovodioca ovog organa. Cilj istog je onemogućavanje kriminalističkih istraga koje provodi ovaj policijski organ u oblasti organiziranog i teškog finansijskog kriminala u Federaciji Bosne i Hercegovine", kažu iz FUP-a.

Podsjećamo, Nikšić je upoznao Zastupnički dom PFBiH sa slučajem u kojem je dežurni operativac u Federalnoj upravi policije dobio spisak telefonskih brojeva osoba nad kojima treba provesti određene istražne radnje prisluškivanja.

Dežurni je navodno posumnjao da su na spisak pridodana još tri broja za koja ne postoji nalog za prisluškivanje u skladu s procedurama, kazao je Nikšić i dodao da se sada istraga vodi upravo protiv tog operativca, a ne onih koji su nezakonito dodali brojeve na spisak.