{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Fuelle: Hitno osnovati dogovoreni koordinacioni mehanizam

S
17.4.2012. u 16:29
0
2
Fuelle: Hitno osnovati dogovoreni koordinacioni mehanizam
0
Fuelle: Hitno osnovati dogovoreni koordinacioni mehanizam
Stefan Fuelle
Evropski komesar za proširenje Stefan Fuelle izjavio je danas da hitno mora da bude osnovan dogovoreni koordinacioni mehanizam za BiH, jer će se time osigurati da se standardi za evropsku finansijsku pomoć jednako primjenjuju u BiH prema ranije utvrđenim prioritetima, javlja dopisnik Srne iz Brisela.
"Programi IPA i primjena Privremeni trgovinski sporazum jasno su pokazali probleme koordinacije, a rizik je da dođe do paralize evropskog procesa integracija", rekao je Fuelle novinarima nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom.

Fuelle je rekao da je suštinski važno da vlasti u BiH nastave da rade prema preporukama u okviru strukturalnog dijaloga EU i BiH o reformi pravosuđa i da efikasno primijene sve preduzete reforme u okviru dijaloga o liberalizaciji viza.

On je istakao da je stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju na dohvat ruke, ali da BiH mora da preduzme dodatni, uvjerljiv napor kako bi Ustav uskladila sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima u slučaju "Sejdić-Finci".

Izražavajući žaljenje što parlamentarna komisija zadužena za implementaciju presude Suda u Strazburu u slučaju "Sejdić-Finci" još nije postigla dogovor o neophodnim ustavnim amandmanima, Fuelle je rekao da je zabrinut da se ne ponovi prošlogodišnja situacija kada je do dogovora došlo tek nakon što je Evropska komisija snažno intervenisala.

Fuelle je pozvao na hitno usvajanje budžeta BiH za 2012. godinu kako bi se osiguralo adekvatno finansiranje ključnih institucija čija je uloga važna za evropske integracije, navodeći kao primjer Agenciju za borbu protiv korupcije.

Evropski komesar za proširenje pozdravio je pozitivan razvoj događaja u BiH, navodeći da je usvajanje zakona o sistemu državne pomoći i popisu stanovništva ključno za evropski progres BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: