Novi zaplet
165

FUCZ obustavio verifikaciju respiratora, Verlab spreman tražiti pomoć Evrope

A. K.
Respiratori još nisu verifikovani (Foto: Klix.ba)
Respiratori još nisu verifikovani
Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) je obustavila postupak verifikacije kineskih respiratora, zbog čega se članovi agencije Verlab nisu pojavili u UKC-u u Tuzli, gdje su trebali izvršiti provjeru uređaja za vještačko disanje, potvrđeno je za Klix.ba.
Članovi verifikacijske agencije Verlab nisu stigli u Univerzitetski klinički centar u Tuzli kako bi izvršili verifikaciju 18 respiratora koje je Federalna uprava civilne zaštite dodijelila ovoj zdravstvenoj ustanovi. Riječ je o respiratorima koji su kupljeni posredstvom firme Srebrena malina, u vlasništvu Fikreta Hodžića.

Respiratori su u Univerzitetski klinički centar u Tuzli stigli prošle sedmice, urađen je nulti servis, završeno je instaliranje uređaja te je trebalo uslijediti verifikovanje od Verlaba, čiji su zaposlenici danas, prema ranijim navodima, trebali doći u spomenuti zdravstvenu ustanovu.

Sporno proširenje akreditacije

Međutim, ta procedura je stopirana zbog činjenice da je Verlab jučer od FUCZ-a obavješten o obustavi postupka zakonske verifikacije ventilatora ACM812A proizvođača Beijing Aerospace Changfeng CO Ltd China, saznaje Klix.ba.

U cijeloj proceduri koja se odnosi na verifikaciju respiratora problem se stvorio na relaciji Verlab – Institut za akreditiranje BiH (BATA) iz kojeg je direktor Željko Medak u medijskim istupima naveo da spomenuta agencija za verifikaciju nije akreditirana za inspekciju medicinskih uređaja, konkretno respiratora.

Međutim, iz Verlaba su naveli da ih je Institut za mjeriteljstvo BiH, kao relevantna državna institucija, imenovao i uvrstio na spisak imenovanih laboratorija, za 11 mjerila, između ostalog i za respiratore, čime je omogućeno njihovo djelovanje.

S druge strane, Verlab je u proteklih pet godina podnio brojne zahtjeve i BATA-i za proširenje ranije izdate akreditacije, međutim do toga do danas nije došlo.

Upućen novi zahtjev

Kako je potvrđeno za Klix.ba, iz Verlaba su ponovo uputili dopis BATA-i, a ukoliko proširenje akreditacije ne dobiju u našoj zemlji, ili posredstvom agencije iz Srbije, bit će prinuđeni zatražiti pomoć od Evropske akreditacije.

U Verlabovom zahtjevu BATA-i, a koji je u posjedu portala Klix.ba, navedeno je da ova verifikacijska agencija od državnog organa traži provođenje postupka proširenja akreditacijskog područja, u okviru dodijeljene akreditacije za dodatne medicinske uređaje sa funkcijom mjerenja u okviru potvrđene šeme za standard EN ISO/EIC 17020 u okviru bilateralnog ugovora EA MLA.

Ukoliko BATA nije u mogućnosti sprovesti ovo akreditiranje, iz Verlaba su u zahtjevu državnoj agenciji naveli da tu proceduru zvanično ustupi agenciji iz Srbije – ATS koja bi akreditiranje izvršila prekograničnim postupkom.

"Ukoliko ne ponudite rješenje našeg zahtjeva, bit ćemo primorani uputiti dopis Evropskoj akreditaciji u kojem ćemo iznijeti našu situaciju na koju nemamo nikakvog utjecaja i tražiti intervenciju Evropske akreditacije radi rješenja, po nama vrlo formalnog problema koji se zbog vaših nečinjenja odugovlači godinama", naveli su u svom zahtjevu iz Verlaba.

Iz Verlaba su još jednom podsjetili da su zahtjeve BATA-i upućivali od 2015. godine, naglasivši da od te godine obavljaju zakonske verifikacije za 11 različitih medicinskih uređaja, shodno rješenju Instituta za mjeriteljstvo BiH.