Vlada stabilna
83

Fuad Kasumović "odustao" od rušenja vlasti u ZDK i optužio dva zastupnika da su kupljeni

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Dugo najavljivana smjena Vlade Zeničko-dobojskog kantona od gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića i zvanično se neće dogoditi, a od sabiranja potpisa odustao je i Kasumović. Članovi većine su za Klix.ba kazali da stabilnost nikada nije bila poljuljana.

Kasumović je u ranijim izjavama za medije najavljivao da ima dovoljno ruku koje će smijeniti aktuelnu većinu u Skupštini ZDK, ali do 18 potpisa nikada nije uspio doći. Prema posljednjim informacijama, a i u izjavi na službenom Facebook profilu Kasumović je kazao da je imao obećanje lidera stranaka i 18 zastupnika u Skupštini ZDK.

"Imao sam čvrsta obećanja lidera stranaka, obećanja 18 zastupnika u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, obećanje i HDZ-a da će podržati obaranje aktuelne Vlade ako dostavimo potpise 18 zastupnika. Međutim, mašinerija SDA - A-SDA uradila je nečasni posao i kupila dvojicu zastupnika", napisao je Kasumović kao objašnjenje zašto nije uspio doći do 18 potpisa.

Fuad Kasumović (Foto: E. M./Klix.ba)
Fuad Kasumović (Foto: E. M./Klix.ba)

Predsjednik KO SDA ZDK Miralem Galijašević je kazao da je vlast uvijek bila stabilna i da se nije mogla oboriti.

"Ovo je ko zna koji put da Kasumović najavljuje rušenje vlade, a ustvari je samo skretao s bitnijih stvari i tema koje su od značaja za građane Zenice. Spinovima i drugim stvarima manipulisao je javnost", kazao je Galijašević.

Sličan komentar dao je i predsjednik NES-a (op.a. A-SDA) Isak Ramo.

"Većina nikada nije bila upitna, a oni nikada nisu uspjeli skupiti više od 12-14 potpisa. To je bilo samo zamajavanje javnosti i skretanje pažnje s problema gradova i općina u kantonu i s toga da ništa ne rade. Kupovina zastupnika je smiješna, a postavlja se pitanje da li su oni vršili pritiske jer ste vidjeli po izjavama pojedinih zastupnika da su imali pritiske drugih opozicionih stranaka i direktno od Kasumovića", kazao je Isak.

Među "kupljenim" zastupnicima Kasumović spominje zastupnika DF-a Sedmedina Amiđića i zastupnika Ermina Čehića (SBB). Čehića smo pitali koji je njegov komentar na čitavu situaciju i optužbe.

Miralem Galijašević (Foto: E. M./Klix.ba)
Miralem Galijašević (Foto: E. M./Klix.ba)

"Pročitao sam izjave mog prijatelja Kasumovića, ali nije upravu. Kao predvodnik opozicije, što me čudi, jer opoziciju bi trebao predvoditi SDP sa šest zastupnika, sazvao je sastanak u svom kabinetu. Na njegov poziv sam rekao da ću, ako skupi 17 potpisa i ja dati svoj potpis. Moj stav je bio jasan. Skupio je 15 i time je inicijativa propala, a i da sam potpisao dokument, ko bi i u kom sastavu formirao novu vladu? U vrijeme nadolazećeg novog vala pandemije, školske godine, nisam bio spreman prihvatiti stav prijatelja Kasumovića 'Hajmo ih rušiti pa ćemo vidjeti šta će dalje biti'. To je bilo neodgovorno prema građanima kantona. Neka Kasumović pokaže dokument sa 16 potpisa, da građani vide ko govori istinu", kazao je Čehić.

Ermin Čehić
Ermin Čehić

Na pitanje da li je kupljen imenovanjem na funkciju direktora za Naučno-istraživački rad u Kantonalnoj bolnici Zenica Čehić je pojasnio da 30 godina radi u bolnici te da je zbog statusa univerzitetske bolnice bilo nužno imenovati i njegovu funkciju.

"Konkurs je bio u februaru 2021. godine i na njega se nisam prijavio, i ponovo je raspisan jer niko nije bio prijavljen. Zamoljen sam s Medicinskog fakulteta UNZE i KB Zenica zamolili su me da se prijavim da bi mogla funkcionisati nastava, javio sam se kao jedini i postavio sam uvjet da radim samo tri sata na tom mjestu, ali da ostatak vremena radim na svom odjelu. Dakle samo smo preraspodijelili moje radno vrijeme u ustanovi u kojoj već radim i zarađujem plaću. To je ekonomski ispravnije nego da posao pomoćnika radim puno radno vrijeme", izjavio je Čehić te dodao:

"Istovremeno moj prijatelj Fuad Kasumović ne zamjera sebi što je svoju suprugu postavio za direktoricu JU Dom zdravlja Zenica, iako je doktorirala na zdravstvenom fakultetu. Pozivam mog prijatelja Fuada Kasumovića da njegova supruga, on i ja javno objavimo svoje platne liste. U interesu građana."

Nadalje je Čehić kazao i da su SDP, NB, DF, Naša stranka i SBB potpisali izjavu da će predstavnici HNS-a biti zastupljeni u eventualno novoj skupštinskoj većini ZDK u skladu s Ustavom, da mu nije bilo svejedno dolaziti kod Kasumovića u kabinet na sastanke s obzirom na to da je SIPA izuzela dokumentaciju iz kabineta nekoliko dana ranije, ali i da Kasumović u svojim izjavama često zaobilazi istinu.

Vezano za kupovinu zastupnika Sedmedina Amiđića reagovao je i Kantonalni odbor DF-a ZDK uz navode da Kasumović nije imao direktni kontakt s predsjednikom DF-a Željkom Komšićem.

"Naime, začetnik ideje o smjeni trenutne Vlade Zeničko-dobojskog kantona jeste gospodin Kasumović, te se DF kao opoziciona stranka u Skupštini ZDK odazvao pozivu na sastanak kojem su prisustvovale sve pozvane političke stranke. Dolazak delegacije Demokratske fronte u punom kapacitetu, sa sva tri zastupnika u Skupštini kantona, kao i kantonalnim povjerenikom, bio je potvrda naše spremnosti da participiramo u započetom procesu smjene Vlade", kažu u DF-u te dodaju da nije bilo 18. ruke kao ni Čehića.

Pojašnjavaju da je shodno dogovoru na sastanku, bilo planirano zajedničko potpisivanje dokumenta u Sarajevu te da nije bilo dileme o spremnosti Amidžića da potpiše kada se pojave i upitna “18ta ruka” kao i gospodin Čehić.

"Uprkos naporima da pokušamo “dobiti” potpise od preostale “dvije ruke”, u tome nismo uspjeli. Optuživati Demokratsku frontu, kao i njenog zastupnika, da su opstruirali smjenu Vlade nije primjereno i apsolutno je netačno. Isto kao što nije istinita tvrdnja da je gospodin Kasumović imao direktan kontakt s predsjednikom Demokratske fronte, gospodinom Željkom Komšićem", zaključili su u DF-u ZDK.

Očigledno je da će sadašnja Vlada ZDK i Skupština ZDK novu budućnost odlučivati tek naredne godine na izborima kada će građani birati.