Sve zbog ArcelorMittala
56

Fuad Kasumović odlučio sam razriješiti dužnosti Nadzorni odbor RTV Zenica

D. Be.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je zbog, kako je navedeno iz Gradske uprave, neprofesionalnog odnosa, ugrožavanja projekta od značaja za lokalnu zajednicu i narušavanja ugleda JP RTV Zenica donio odluku o razriješenju Nadzornog odbora tog lokalnog medija.
Sve je kulminiralo zbog situacije u i oko kompanije ArcelorMittal koja posluje u Zenici.

"Gradska uprava i gradonačelnik Zenice prate aktuelna dešavanja u i oko kompanije ArcelorMittal Zenica. Stava smo, kako su u ovom trenutku Zenici više nego ikada prije potrebna radna mjesta, na čemu i sami intenzivno radimo, jačajući kapacitete postojeće i otvarajući dvije nove poslovne zone", kažu iz Gradske uprave.

Dalje se navodi da u ovom trenutku gradske vlasti daju punu podršku radnicima i menadžmentu ArcelorMittal Zenica u očuvanju proizvodnje čelika u Zenici, istovremeno vjerujući da će vlasnici kompanije nastaviti sa započetim ulaganjima u ugradnju filtera što će u konačnici rezultirati smanjenjem emisija štetnih čestica na zeničkom nebu.

"Proizvodnja čelika u Zenici ima 126 godina dugu tradiciju i nikada iz dimnjaka nije raslo cvijeće, ali je zato željezarski i rudarski hljeb othranio stotine hiljada Zeničana. Teško je naći sinergiju između teške industrije i čistog okoliša, međutim na tome trebamo svi skupa raditi i imati razumijevanja, a i strpljenja. Kao gradonačelnik imam vrlo dobru saradnju sa menadžmentom ArcelorMittal Zenica, o čemu svjedoči i naš zajednički, višedecenijski projekat izgradnje Toplane Zenica koja nam iduće godine u ovo vrijeme treba riješiti problem grijanja u gradu i istrovremeno drastično smanjiti zagađenje", rekao je Kasumović.

Zenički gradonačelnik kaže da se on smatra legalistom koji drži do slobode medija.

"Proteklih dana nisam reagovao, iako je bilo povoda za to, na izvještavanje Javnog preduzeća Radio – televizija Zenica o radu najveće zeničke kompanije i realizaciji projekta Toplana Zenica", dodao je Kasumović koji je odlukom o razrješenju dosadašnjeg NO dao saglasnost za imenovanje privremenog.

Sindikat radnika ArcelorMittala Zenica danas je komentarišući stanje u ovoj kompaniji poručio da učestali neosnovani napadi pojedinih medija, ne želeći pomenuti kojih, otežavaju razvoj kompanija te da uprava razmišlja da li uopće više investirati u ovu fabriku.