Radnici na raskrsnici
6

Sindikat ArcelorMittala želi zaštititi 2.500 radnih mjesta od "nekih medija", vlasti i države

E. M.
Zuhdija Kapetanović (Foto: E. M./Klix.ba)
Zuhdija Kapetanović (Foto: E. M./Klix.ba)
Sindikat radnika ArcelorMittala Zenica danas je komentarišući stanje u ovoj kompaniji poručio da učestali neosnovani napadi pojedinih medija, ne želeći pomenuti kojih, otežavaju razvoj kompanija te da uprava razmišlja da li uopće više investirati u ovu fabriku.
Predsjednik Sindikata Zuhdija Kapetanović je kazao da su se okupili kako bi branili svoju kompaniju od onih koji je žele ugasiti kao što su ugašene i brojne druge kompanije i firme u BiH.

"Ovdje radi 2.500 radnika, svima nam je u interesu da ova željezara radi, da rade i naša djeca, unučad... Boli nas kada vidimo da neko kaže da je gore stanje gore nego što je to bilo prije. Zaposlen sam od 1984. godine i znamo kako je tada stanje bilo, i ne može neko pričati i reći da je situacija u pitanju ekologije gora nego prije. U postojanju ove željezare, u 120 godina, nije bio nijedan filter i niko se nije smio buniti, ali ulaskom ArcelorMittala mnogo toga je urađeno i investirano", kazao je Kapetanović.

Dodao je kako bi Zenica bila "mrtva bez ove kompanija" te da ne žele biti budući Aluminij.

"Neargumentovani napadi protiv ove kompanije vode do toga da svi razmišljaju o daljem ulaganju u kompaniju. Upitno je da li će se toplana na vrijeme završiti. Svi učestali napadi doveli su do toga da ljudi razmišljaju o daljem ulaganju. Ako neko smatra da je treba ugasiti, ugasit ćemo, ali neka nam daju alternativu za 2.500 ljudi", kazao je Kapetanović.

Dodao je da ArcelorMittal brane od vlasti, države, medija, neosnovanih tvrdnji, a na insistiranje medija koji su prisustvovali konferenciji da kaže o kome se konkretno radi, Kapetanović nije imao odgovor.

Radnici ArcelorMittala u aprilu su održali prvi protest protiv ove kompanije, a zatim i simbolično 1. maja. U aprilu su govorili da razlozi o problemima izvoza nisu utemeljeni, jer kako kaže svakodnevno iz kompanije izađe blizu 100 kamiona koji su unaprijed plaćeni. Međutim, danas su naglasili kako su to ipak ozbiljni problemi ArcelorMittala koji su najvjerovatnije usporili brojne projekte iz zaštite okoliša.

Na kraju, nakon prozivanja pojedinih medija, vlasti i države, su kazali kako nikoga ne žele optuživati javno, ali da žele stati u zaštitu 2.500 radnika koji nemaju alternativu.