Prilozi u emisiji 60 minuta
0

FTV i Hadžiomerović moraju platiti Popoviću 2.000 KM

SRNA
Bakir Hadžiomerović
Bakir Hadžiomerović
Osnovni sud u Banjoj Luci donio je presudu u kojoj se Radio-televizija Federacije BiH i Bakir Hadžiomerović obavezuje da Vitomiru Popoviću isplate 2.000 KM zbog nematerijalne štete nanesene klevetom, potvrdio je Srni Popović.

Presudom se FTV i Hadžiomerović obavezuju da Popoviću, solidarno na ime naknade radi duševnog bola zbog povrede ugleda i časti nanesene klevetom, isplate iznos od 2.000 KM sa zakonskom zateznom kamatom, počev od 11. novembra ove godine, pa do isplate u roku od 30 dana od dana pravosnažnosti ove presude.

U tužbi se ističe da je 1. oktobra 2007. godine FTV u emisiji 60 minuta objavila tematski prilog koji je uređivao Hadžiomerović sa naslovom "Spriječimo novi mandat Vitomira Popovića na funkciji Ombudsmana BiH", te da su u emisiji iznesene mnoge klevete koje su tužitelju nanijele nematerijanu štetu.

U emisiji je izneseno da je "Popović osoba o kojoj je  u više navrata u emisiji `60 minuta` argumentovano dokazivana ratna, zločinačka prošlost".

Okružni sud u Banjoj Luci odbio je žalbu sarajevskog lista "Oslobođenje" na presudu Osnovnog suda u Banjoj Luci kojom se ovaj list obavezuju da Popoviću isplati 6.000 KM na ime naknade nematerijalne štete zbog povrede ugleda i časti usljed objavljivanja članka pod naslovom "Ombudsmen do lakata u etničkom čišćenju", koji je objavljen u ovom listu 18. oktobra 2007. godine.