Jednoglasna odluka
2.5k

Frontmen Iron Maidena Bruce Dickinson dobitnik priznanja Počasni građanin Sarajeva

Piše: M. N.
Gradsko vijeće Grada Sarajeva danas je jednoglasno odlučilo da priznanje Počasni građanin Grada Sarajeva dodijeli Bruceu Dickinsonu, frontmenu Iron Maidena i solo umjetniku.

Udruženje umjetnika Concept Media predložilo je ovog engleskog pjevača za nagradu, a vijećnici su prihvatili.

Dickinson je 14. decembra 1994. godine održao koncert u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu koje je bilo opkoljeno. Bruce je s bendom u Sarajevo doputovao iz Splita kamionom humanitarne organizacije Serious Road Trip. U Sarajevu su bili četiri dana. Organizator koncerta je bio UNPROFOR u saradnji s lokalnim kulturnim ustanovama.

Koncert je održan kao posljednji na svjetskoj turneji kojom je promovisan album "Balls to Picasso". Obišli su i sirotište, napravili manji koncert u vatrogasnom domu i priredili zabavu za domaćine i vojnike UNPROFOR-a.

"Koncert koji je ljudima vratio nadu i koji ih je uvjerio da nisu sami. Koncert koji je donio dašak mira u razoreni grad. Bruce je, zajedno sa svojim bendom, Sarajkama i Sarajlijama podario koncert u koji i danas rijetko ko može povjerovati. Ali im je podario i nešto mnogo važnije. Vratio im je nadu i poručio im da nisu sami na svijetu. I ljudi su mu povjerovali. Za neke je ovaj koncert bio početak kraja opsade, znak da dolazi bolje vrijeme u kojem će ti momenti mira biti konstanta i u kojem ćemo se moći i sjećati upravo tog koncerta te uvjeravati potencijalne sagovornike da se to stvarno desilo", navelo je Udruženje umjetnika Concept Media u prijedlogu.

Koliko je ovaj koncert bio značajan svjedoči i činjenica da je pretvoren u dokumentarni film "Scream for Me Sarajevo" režisera Tarika Hodžića. Film je sniman 2015. godine, a objavljen je 2016. godine te je osvojio tri nagrade Sarajevo Film Festivala te brojne druge nagrade. Za potrebe snimanja Bruce Dickinson se vratio u Sarajevo 21 godinu nakon koncerta te je u gradu boravio nekoliko dana.

Dickinson je napisao knjigu "What Does This Button Do?" u kojoj spominje upravo svoj boravak u opkoljenom Sarajevu.

Priznanje "Počasni građanin Grada Sarajeva" Dickinsonu će biti dodijeljeno 25. novembra.