BiH
9

Freedom Barometer: BiH četvrta od pet zemalja regije

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Prezentacija "Gdje je Bosna i Hercegovina - prognoze i analize pomoću Freedom Barometra", upriličena je danas u Sarajevu.

Član Upravnog odbora Fondacije Friedrich Naumann Manfred Richter kazao je da je ovo međunarodna njemačka fondacija.

"Danas predstavljamo Freedom Barometar, a to je praktično jedna dokumentacija o razvoju slobode u zemljama regiona", pojasnio je Richter i dodao da oni imaju podatke koji su indikatori slobode i koje su posmatrali u jednom dužem vremenskom periodu.

Prema njegovim riječima, danas je prvo predstavljanje ovih podataka.

"Mi ćemo ovo istraživanje voditi i kasnije, iz godine u godinu, a nakon izvjesnog vremena možemo reći, manje više objektivno, kako se razvijala sloboda u pojedinim zemljama, da li se povećala ili smanjila", kazao je Richter.

On je kazao da je u istraživanju obuhvaćeno više zemalja regiona i da je moguće napraviti poređenje.

"Podaci iz brošure su javni, nisu nepoznati. Ova brošura će biti velika pomoć cijelom političkom svijetu, kako poslanicima, tako i predsjednicima vlade, ali i predstavnicima civilnog društva", kazao je Richter.

Govoreći o rezultatima istraživanja, on je kazao da je Zapadni Balkan posljednjih godina doživio određen razvoj, pogotovo su ekonomski aspekti slobode doživjeli progres posljednjih godina.

"Postoji i veliki prostor za napredak, prije svega što se tiče nezavisnosti sudstva i borbe protiv korupcije", kazao je Richter.

Govoreći o BiH, on je kazao da situacija u ovoj zemlji nije perfektna te da prati svjetske trendove.

Osnivač i autor bloga Club von Neumann Pavle Mihajlović rekao je da se istraživanje provodilo u pet zemalja Balkana.

"Najveća razlika između zemalja postoji vezano za veličinu države i delom u političkim slobodama. Što se tiče ekonomije, najbolje rezultate su pokazale Albanija i Crna Gora", pojasnio je Mihajlović.

Prema njegovim riječima, što se tiče ekonomskih sloboda, BiH kotira kao četvrta od pet zemalja.

"Treba imati u vidu da jedan važan aspekt ekonomskih sloboda, a to su monetarne slobode, nije obuhvaćen u Freedom Barometru, a tu BiH stoji među najboljim zemljama u cijeloj Evropi", kazao je Mihajlović.

Freedom Barometer je razvijen u kancelariji fondacije za jugoistočnu i istočnu Aziju u Bangkoku.

Zasnovan je na najnovijim indeksima iz oblasti ekonomskih i političkih sloboda i vladavine prava.

Ono što Freedom Barometer čini posebnim je kombinacija podataka i detaljnih izvještaja.