Nakon pakta dva HDZ-a
47

Franjo Šarčević: Devedesetka je ista kao HDZ, Hrvatima je potrebna suštinski drugačija politika

Piše: R. D.
Franjo Šarčević
Franjo Šarčević
Sada kad je HDZ 1990 pokazao da je isti kao "stariji" HDZ otvara se prilika ljevici da se pozabavi "hrvatskim problemom", kaže u komentaru za Klix.ba Franjo Šarčević, urednik portala Prometej.ba.

Šarčević smatra da je dobro je što je HDZ 1990 još jednom potvrdio da između te stranke i starijeg HDZ-a nema razlike.

"Hrvatima u BiH je neophodna politička opcija koja bi provodila suštinski drukčiju politiku od politike HDZ-a, a HDZ 1990 već godinama nije artikulirao ništa što bi bilo na tom tragu. Naprotiv, pokušali su se nametnuti kroz još oštrije nacionalističke elemente", kaže Franjo Šarčević.

Dodaje kako je HDZ 1990 godinama pokrivao jedan dio glasača koji su protiv politike Dragana Čovića, te na taj način priječio stvaranje prave opozicije HDZ-u.

"Sad kad je nestao i taj privid opozicije, možda se otvara prilika za razvoj prave opozicije. Hoće li se ta prilika iskoristiti? To pored ostaloga zavisi od spremnosti ozbiljnijih stranaka, onih građanskih centrističkih koje u žargonu zovemo ljevica, da se uhvate u koštac s teškim "hrvatskim problemom" u BiH, da mu pristupe sa senzibilitetom i bez komšićevskog omalovažavanja, da učine sve da jedan dio naših građana hrvatske nacionalnosti pridobiju za zajedničke interese. Zašto ističem te opcije? Zato što se svaka nacionalna opcija unutar Hrvata dosad pokazala kao promašaj i umrla je u nemogućnosti da se odmakne od prevladavajuće matrice mišljenja kojom operira HDZ", zaključio je Franjo Šarčević.

Podsjećamo, dojučerašnji protivnici, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović, potpisali su danas u Mostaru sporazum o saradnji, s ciljem, kako su naveli, postizanja političkog usuglašenja u zaštiti interesa hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.